Training în public speaking, la INCUBOXX

Articol scris de Mihai Văluşescu, student în anul II la specializarea Jurnalism

Studenții, și nu numai, au avut ocazia să treacă de bariera care se numește “vorbitul în public”. Zeci de persoane au fost prezente în 26 noiembrie, de la ora 10, la evenimentul “Introducere în public speaking” de la INCUBOXX. Gazda prezentării a fost Oana Joumah, trainer specializat în arta vorbirii în public. Născută în Siria, într-un orășel numit Tartus, Oana nici nu își imagina că într-o zi va ajunge să țină discursuri motivaționale în fața a mii de oameni sau să câștige premii la concursurile de “public speaking”, așa cum preferă ea să spună vorbitului în public. Studentă în anul I la Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Oana vrea să îi învețe pe oameni arta vorbirii.

La întrebarea adresată participanților la prezentare, și anume “De ce ți-e frică cel mai tare pe lume?”, majoritatea au răspuns “Mi-e frică să vorbesc în public”. Şi chiar așa este. După cum spun unele studii, cea mai mare frică a oamenilor este aceea de a  vorbi în public. Frică peste care mulți dintre noi a trebuit să trecem la un moment dat, când de voie de nevoie am vorbit în fața oamenilor. “Această atitudine de respingere, față de vorbitul în public nu este una foarte inspirată, pentru că într-un final, tot va trebui să facem asta.”, a spus Oana Joumah.

În cadrul prezentării, cei care s-au arătat interesați de public speaking au putut descoperi că primul pas către a putea vorbi fără emoții în fața unei săli este acela de a ști foarte bine despre ce vrei să vorbești. “Nu poți ține un discurs motivațional în care să te oprești din vorbit, să te gândești să te răzgândești și până la urmă să nu spui nimic. Aceste lucruri se întâmplă pentru că nici măcar tu nu știi despre ce vrei să vorbești și, mai ales, ce vrei să transmiți publicului.”, a mai adăugat Oana Joumah.

După ce tema este pregătită trebuie să verificăm ce tip de public va fi în sală în momentul prezentării. Tema trebuie să fie una de interes și să reprezinte ceva important pentru publicul care va asista la discurs. Este o diferență între a vorbi unui public specializat, obișnuit cu o rutină și cu niște termeni mai complicați, și un grup de studenți în fața cărora poți avea o atitudine mai degajată.

O mare greșeală pe care o facem frecvent atunci când vorbim în fața unui public este aceea de a nu realiza un contact vizual cu cei care ne ascultă. “Contactul vizual este primordial pentru că trebuie să creezi o legătură cu cei care te ascultă. Nu degeaba se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Dacă ți-e teamă, privește în spatele sălii și te vei calma.” De asemenea, pentru o prezentare reușită trebuie să ții cont de mai multe aspecte: trebuie să ai o ținută neutră, să fii autentic și poate cel mai important să spui o poveste.

Pentru cei care vor să evolueze și să învețe să își gestioneze emoțiile în fața unui public, Oana Joumah organizeaza un training intensiv de public speaking în perioada 17-18 decembrie, la care puteți să vă înscrieți online pe pagina de facebook a evenimentului.

intro-in-ps

Share Now