„Țara moartă”- fragmente de vieți paralele

Articol scris de Mădălina Iudt, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

Timișorenii cinefili s-au putut bucura, miercuri, 24 octombrie, începând cu ora 18, de proiecția unui film-documentar de excepție, găzduită de Biblioteca Central Universitară „Eugen Todoran”.  „Țara moartă” i-a adus lui Radu Jude premiul pentru regie la festivalul de film „La Orquidea” (Cuenca). După premierea internațională în secțiunea „Signs of Life” a Festivalului de Film de la Locarno, acesta a devenit cel mai vizionat documentar al anului 2017.

Filmul  este alcătuit din alăturarea a trei elemente de factură istorică: fotografii din România anilor `30 și `40, realizate de Costică Acsinte, fragmente din jurnalul scriitorului și medicului de origine evreiască, Emil Dorian, care-i aparțin regizorului însuți, dar și materiale sonore de propagandă legionară, antonesciană și comunistă, din Arhiva Națională de Filme.

Pe durata celor 83 de minute, ne sunt prezentate aproximativ 500 de fotografii din colecția lui Acsinte, cuprinzând  aproape 9000 de fotografii. „Țara moartă” este un documentar în care se ciocnesc două mărturii ale unor timpuri tulburi: materiale vizuale cu oamenii care au trăit în locurile în care astăzi o facem noi, pozând fie mândrii, în uniforme, fie în straie modeste, unii alături de ceilalți, respectiv relatările cutremurătoare din jurnalul lui Dorian care este tată, medic, intelectual. Dorian scanează evenimentele din toate aceste perspective, ilustrând un mediu social înspăimântător. Naratorul scoate în evidență drumul evreilor spre lagărele de concentrare, spre trenurile de marfă în care mulți mor de sete și de foame. Pentru a supraviețui sunt nevoiți să recurgă la măsuri drastice, precum băutul urinei și al sudorii, acesta fiind doar începutul unei lupte umilitoare și al unor morți brutale.

Pelicula a participat, în luna octombrie a anului trecut, în competiția de documentare a celei de-a 61-a ediții a „BFI London Film Festival” și în selecția „Between Jewish and Israeli Identity” a Haifa Film Festival. În plus, „Țara moartă” a fost parte din selecția oficială a „Vienna Internațional Film Festival” și a „International Documentary Film Festival Amsterdam”.

„Țara moartă” este o producție Hi Film și Fast Film. Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuțiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

Share Now