START LA ÎNSCRIERI ERASMUS PENTRU STUDENŢII UVT

Articol scris de Mihai Valuşescu, student în anul II la specializarea Jurnalism

Tinerii care învață la Universitatea de Vest din Timișoara au o șansă unică: ei pot studia cel puțin un semestru sau pot face practică în universități și instituții din întreaga lume. Asta pentru că s-a dat startul înscrierilor pentru mobilitățile Erasmus – un program al Uniunii Europene în domeniul educației și formării profesionale a studenților.

Joi, 13 octombrie, în amfiteatrul A01 din cadrul Univeritatii de Vest din Timișoara a avut loc prezentarea programului Erasmus+ . Acest program permite studenților să efectueze mobilități de studiu la universitățile din alte țări ale Comunității Europene. Câteva zeci de studenți cărora le surâde ideea de a studia în altă țara s-au arătat interesați, au fost prezenți și au pus întrebări organizatorilor.

Studenții se pot înscrie până la data de 21 octombrie, iar peste o săptămână se vor afișa listele cu cei repartizați pe facultăți. Criteriul de bază pentru a putea face parte din Erasmus+ este cunoașterea unei limbi străine la un nivel ridicat. Doritorii care nu au atestate pentru cunoștințele lingvistice, pot susține un astfel de test în cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie (pentru limbile: engleză, franceză, germană, spaniolă și italiană). Taxa este de 20 de lei și se plătește în ziua examenului.

erasmus_logo

Cristina Cojocaru, reprezentant al Biroului de Relații Internaționale din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a declarat:”Și eu la rândul meu am fost student Erasmus, iar acum mă bate gândul să mă înscriu în acest program pentru doctorat. Atât de mult își lasă amprenta asupra personalității tale acest proiect deosebit.”

La eveniment s-a vorbit și despre țările care nu sunt atât de solicitate pentru acest program precum: Bulgaria, Slovacia sau Țările Baltice. “Nu prea este cerere pentru aceste țări. Nu știm motivul, dar credem că vina este undeva la mijloc. Studenții își doresc în prima fază să studieze în Marea Britanie, Germania sau Franța și sunt puțin reticenți față de alte țări, dar când ajung la capitolul cheltuieli suplimentare își dau seama că nu le ajunge bursa pentru traiul de zi cu zi.”, a mai spus Cristina Cojocaru.

Miruna Nedela, studentă în anul al II-lea la Comunicare și Relații Publice în Timișoara și de aproape o lună studentă la Instituo Superior de Maia în Portugalia a povestit despre experienţa ei în cadrul Erasmus: “Ce îmi place cel mai mult? Am șansa să văd locuri pe care nici măcar nu visam să le vizitez, cunosc oameni noi din diferite părți ale lumii, îmi perfecționez limba engleză și în același timp învăț o limbă nouă. Este o diferență mare de mentalitate între cele două țări. De exemplu, aici controlorul de tren își cere scuze atunci când îți verifică biletul și la final îți urează o zi cat mai plăcută.”

Bursa pentru un student Erasmus variaza între 500 și 650 de euro pe lună. Înainte de a pleca în străinătate, studentului îi sunt virați 80% din totalul bursei aferente unui semestru, apoi la întoarcerea în țară acesta primește restul de 20%.