Acasa · Contact · Admitere · Finalizarea studiilor

Filosofie

Cultivând un orizont cultural adecvat, specializarea Filosofie vă oferă şansa unei experienţe intelectuale deosebite: libertate de exprimare, comunicare flexibilă şi deschisă, analiză critică a opiniilor, creativitate, capacitate de gândire critică şi de argumentare, dialog constructiv. În plus, pregătirea în filosofie vă oferă așa-numitele competențe transferabile, esențiale în toate carierele creative și de răspundere: capacitate de negociere, organizare, deschidere către nou, planificare, gândire independentă, rezolvare de probleme.

Cunoştinţele specifice dobândite prin studiul Filosofiei îi ajută pe studenţi să înţeleagă mai bine complexitatea lumii în care trăim, valorile şi fenomenele culturale. Deprinderile şi abilităţile practice însuşite sunt de maximă utilitate, absolvenţii de Filosofie având posibilitatea de a urma cariere profesionale diverse: învăţământ, cercetare, management cultural, publicistică, jurnalism, consiliere, etc.

Descoperiţi cunoaşterea cultivată şi reflecţia critică, experienţa înţelegerii şi toleranţa morală, alegând posibilităţile deschise de Filosofie.

Dacă veți alege să studiați Filosofie, veți învăța să:

  • – identificați, analizați şi soluţionați probleme interumane şi interculturale;
  • – Produceți, proiectați şi comunicați idei filosofice;
  • – Abordați teoretic şi practic situaţii-problemă cu grad mediu de dificultate în vederea soluţionării lor eficiente.;

Specializarea Filosofie vă pregătește pentru următoarele profesii:

  • – Profesor în învăţământul liceal, postliceal, profesional şi gimnazial;
  • – Consilier pentru tineret;
  • – Publicist;
  • – Consiler de etică

Câteva exemple notorii de cariere construite pe baza abilităților câștigate prin studiul filosofiei vă pot convinge definitiv să luați în considerare oferta noastră: poetul TS Eliot, regizorul Woody Allen, actorul Bruce Lee, liderul de opinie Martin Luther King, sau președintele Statelor Unite Bill Clinton.

  

Concursul de eseuri filosofice pentrul elevi „Din lumea sofiei”

Concursul de eseuri filosofice pentru elevi „Din lumea sofiei” a fost creat la inițiativa studenților în Filosofie, pentru încurajarea elevilor de liceu să își valorifice interesul pentru filosofie, sau să devină interesați de filosofie.

Câștigătorii concursului beneficiază în fiecare an de locuri bugetate asigurate la specializarea Filosofie a Universității de Vest.

Ediția I s-a desfășurat în anul 2013 și a avut cinci participanți din Timișoara.

Ediția a doua a beneficiat de mai mult timp și de o mai bună popularizare, astfel încât am avut 13 participanți, printre  care și un elev de clasa a unsprezecea.

Blogul studenților la Filosofie

Studenții în Filosofie de la Universitatea de Vest publică, pe blogul numit Filosofie pe Bega textele filosofice scrise de ei: prezentări de carte, referate de calitate, recenzii, etc.

Evenimente publice

Cadrele didactice și studenții de la specializarea Filosofie organizează lunar Serile imaginare, un eveniment dezbatere publică, în colaborare cu Librăria Cartea de Nisip din Timișoara. Puteți găsi mai multe informații pe site-ul Centrului de Cercetare în Istoriografie Filosofică și Filosofia Imaginarului.

Punem la dispoziția tuturor vizitatorilor noștri câteva resurse gratuite spre download.

E-books:

Audiobooks: