Seară de film angolez la BCUT

Articol scris de Mădălina Iudt, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

Recenta istorie a Angolei se bazează pe o serie de conflicte: 27 de ani de război civil (1975-2002) și 13 ani de război anti-colonial (1961-1974). Diferențele politice reale au alimentat aceste războaie, iar intervenția străină și controlul asupra resurselor naturale prețioase au amplificat și mai mult conflictele. La 14 ani de la începutul luptei armate împotriva colonialismului portughez, Angola și-a proclamat independența la data de 11 noiembrie 1945. Regimul salazarist refuzase orice negociere cu cei care susțineau independența. Inițial, angolezii au fost forțați să recurgă la lupta clandestină; mulți au fost închiși, alții au reușit să scape din exil. Angola și celelalte colonii portugheze încă se luptau pentru independență, timp în care aproape toată Africa sărbătorea sfârșitul regimurilor coloniale. Lovitura de Stat din 25 aprilie 1974, care a dus la căderea regimului fascist, a reprezentat pentru Portugalia, renașterea dreptului fostelor colonii la auto-determinare.

Librăria „La Două Bufnițe” a fost, marți, 27 noiembrie, de la ora 18, gazda unei seri de film angolez: „Independența. Aceasta este Memoria Noastră. Proiectul Drumuri”. Acest film este rezultatul celor șase ani de muncă a unei echipe de producători media și a unui consultant istoric, dr. Maria de Conceição Neto. Toate acestea sunt asociate direct sau indirect cu MPLA (Mișcarea Populară pentru Eliberarea Angolei) și sunt conduse de Paulo Lara, fost luptător de gherilă, general în forțele armate angoleze și de fiul său, Lúcio Lara (membru fondator al MPLA și o figură importantă în lupta pentru independența Angolei). Acesta nu este doar un film, ci este un întreg proiect („Proiectul Angola – Căile spre independență”), în spatele căruia se află 600 de interviuri luate participanților la lupta armată pentru independență, 1000 de ore filmate în Angola, dar și peste hotare, timp de șase ani.

Ideea filmului reprezintă o invitație la dialog, nu un ultim cuvânt al independenței. Filmul poate fi descris ca un act colectiv al generațiilor, care constă în povestirea și scrierea istoriei. Acesta este realizat în mod sistematic prin îmbinarea fragmentelor de memorie cu documente arhivate și scurte înregistrări. Începe cu amintiri ale sfârșitului perioadei coloniale, începutul organizațiilor clandestine, continuă cu dezvoltarea diferitelor mișcări și lupta armată în exil, dar și din interiorul Angolei. „Independȇncia” reunește poveștile celor care au luptat pe front, celor care au fost întemnițați, dar ne arată și mici momente de umanitate: Rodet Gil își povestește teama de a înota. De asemenea, ne sunt prezentate fapte din amintirile oamenilor care au trăit în acele vremuri, precum episodul în care un prizonier din lagărul de la Missombo a fost bătut cu brutalitate. Cel mai important, se evidențiază frica cu care oamenii trăiau sub regimul colonial.

„Independência. Esta é a Nossa Memória. Projeto Trilhos” a fost regizat în anul 2015 de către Mário Bastos și Kamy Lara și are o durată de 56 de minute. Co-organizator al evenimentului a fost Centrul de Limbă Portugheză Camões Timișoara, în parteneriat cu Institutul Camões I. P. – Institut de Limbă și Cultură din Lisabona, Portugalia. Centrul de Limbă Portugheză Camões Timișoara împreună cu librăria „La Două Bufnițe” îi invită pe toți cei interesați la o serie de proiecții lunare despre istoria, limba și cultura țărilor de limbă oficială portugheză. În contextul efervescenței naționalismelor europene și a uitării istoriei recente, proiectul își propune să sensibilizeze publicul timișorean față de problematici actuale precum colonialism, migrație, război și alte teme centrale, care își au rădăcinile în trecutul recent.

Share Now