Conferinţă despre libertatea presei, cu jurnalişti, profesori şi studenţi UVT

Articol scris de Andreea-Luigia Borcilă, studentă în anul II la specializarea Jurnalism

Conferinţa “Critical Minds for Critical Times” a reunit cadre didactice UVT şi jurnalişti consacraţi într-o discuţie despre libertatea presei. Lect. dr. Claudia Cristescu, prof. dr. Marcel Tolcea, jurnalistele Daniela Raţiu şi Melania Cincea au invitat la dialog pe studenţii prezenţi la evenimentul a fost susţinut în data de 3 Mai cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, începând cu orele 11.00 în sala A01 a Universităţii de Vest din Timişoara. Organizatoare a fost Asociaţia Studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (ASPFC).

Presa românească are de suferit în prezent din cauza educaţiei, finanţării sau lipsei legislaţiei informaţionale, e de părere Melania Cincea. Lipsa educaţiei se referă, în primul rând, la cunoştinţele slabe de scriere gramaticală şi stilistică a textelor jurnalistice. Lectura sau cititul, în general, se desfăşoară fără înţelegerea concretă a ceea ce lecturăm. Cititorii, cum consideră jurnalista, ar trebui educaţi de către media şi scoală. Clasele primare şi gimnaziale sunt cele care pun baza în cunoştiinţele de limba şi literatura română, dar care ulterior sunt uitate. Ştirile false, dezinformările sau tabloidizarea nu realizează altceva decât analfabetismul publicului.

Deficitul de investigaţie sau de reportaje înseamnă “o mare durere” pentru presă, potrivit jurnalistei Daniela Raţiu. Acestea sunt două genuri foarte importante de documentare şi de culegere a informaţiilor care necesită timp şi implicare. Jurnalista a vorbit în conferinţă despre “onoarea pierdută a presei”, titlul dat “tabloului” descris anterior. Aceasta crede că există acea presă “devastată, mână în mână cu Mafia”, din păcate, unde politica a intrat vehement în redacţiile publicaţiilor. “Neimplicare înseamnă complicitate”, le-a dezvăluit jurnalista studenţilor. Aceasta îi îndeamnă la mai mult curaj şi perseverenţă.

Invitaţii conferinţei nu doar au pus în vedere problemele cu care se confruntă presa românească, ci şi sfaturile pe care le-au oferit studenţilor. Trebuie analizate site-urile de ştiri şi comparate informaţiile între ele pentru a nu cădea în capcana dezinformărilor. “Trebuie susţinute valori, nu oameni” a încheiat discursul jurnalista Melania Cincea.

Share Now