Mihai Șora, în dialog cu studenţii

Articol de Diana Dărăştean, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

“Sunt un om de dialog, aștept întrebările voastre”. Acestea au fost vorbele rostite de Mihai Șora, filosof și eseist român, la începutul discursului care a avut loc în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Miercuri, începând cu ora 18:00, în amfitetrul A32, la etajul 3 a avut loc un dialog între Mihai Șora și studenții pasionați de filosofie, comunicare și politică. Acest eveniment a fost prezentat de Claudiu Mesaroş, profesor de filosofie în cadrul Universității de Vest din Timișoara.

La frumoasa și înaintata vârstă de 102 ani, Mihai Șora a venit împreună cu soția, Luiza Palanciuc-Șora. Aceasta a mărturisit că soțul ei nu a fost niciodată politician în sensul esențial al cuvântului, ci doar s-a implicat în lumea socialului și a țintit spre politic, nu spre politică. Însă Mihai Şora o completează spunând: „diferența dintre politic și politică, în viziunea mea, este că binele public trebuie să fie o lărgire de vederi, să punem umărul la treabă și să ajutăm societatea să funcționeze. Asta e datoria noastră.”

Luiza Şora i-a făcut o scurtă prezentare soțului său. Acesta a studiat școala primară, gimnazială și liceul în Timișoara, apoi Filosofia în cadrul Universității din București, iar ulterior a primit o bursă în Franța, unde a studiat la Centrul Național Francez de cercetări Științifice din Paris. În anul 1990 a demisionat din funcția de ministru al Ministerului Educației din România. A început să publice în anul 1978 şi a înființat colecţia de cărţi “Biblioteca pentru toți”.

„Aveam o concepție: în fiecare săptămână la ora 12:00 trebuia să apară un număr nou. 52 de săptămâni pe an și 52 de sâmbete. Am căutat mereu să umplu un gol cu posibilități pe care mi le-a dat natura, Dumnezeu și cine mi le-a dat. Trebuie să fim înțelegători și solitari cu semenii noștri. Este obligația noastră să fim responsabili și perspicace”, au fost vorbele spuse de Mihai Șora.

La întrebarea “Ce înseamnă filosofia pentru dumneavoastră?”, invitatul a răspuns că înseamnă “înțelepciune și dragostea pentru înțelepciune. Filosofia este o continuă modelare în cadrul societății în care trăim. Forța exemplului este infinit mai mare decât predica. Pe urma pașilor tăi, vor veni și alți pași. Îl simt pe Socrate ca pe un bun prieten, ne-am înțeles întotdeauna, pentru mine este ca un motor.”

 

Share Now