Mediatizare, Religie şi Politică – conferinţă susținută de Prof. Stefan Bratosin
Articol de Stela Jitari, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism
Dr. Stefan Bratosin, profesor emerit al Univ. Paul Valery din Montpellier şi dr. Honoris Causa al Universității de Vest, a susținut o conferință dedicată mediatizării spațiului public, miercuri, 13 decembrie la Universitatea de Vest. Discursul său a pornit de la întrebarea retorică: ,,Ce mai reprezintă un profesor în condițiile pe care le cunoaștem?”, continuând cu ,,la ora actuală un profesor trebuie să aibă smerenia să recunoască faptul că cei mai mulți știu mai mult decât el”.
Conferința s-a desfășurat pe o temă acută din domeniul științelor sociale, și anume producerea sensului în spațiul public. Limbajul, care este interpretat ca ,,o producție a spiritului uman”, este acela care ne dă acces la această realitate. Mediatizarea, în viziunea profesorului, reprezintă atât acoperirea mediatică a realității, dar și un fenomen ce transformă evenimentul. Astfel, acesta ajunge la concluzia că, astăzi, orice poate fi mediatizat. În timpul discursului, a fost atinsă tema gândirii teologice și a impactului ei asupra spațiului public, dar și modul în care ea este schimbată de fenomenul mediatizării contemporane.
În cadrul conferinței, s-a făcut referire la unele aspectele etico-politice și religioase din Franța, țară în care Prof. Bratosin își desfășoară activitatea. În comparație cu spațiul românesc, Franța este țara în care însemnele religioase sunt interzise în public. La conferință au fost prezenți studenți și profesori de la mai multe facultăți a Universității de Vest. Aceștia au umplut amfiteatrul cu curiozitate și interes pentru subiectul prezentării. Spre final, s-au făcut dezbateri pe marginea subiectului și au fost adresate și întrebări Profesorului Stefan Bratosin.