Maratonul de Poezie pe muzică de jazz
Articol scris de Lorena Gemene, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism
În data de 10 mai 2018, la ora 19, la cafeneaua D’arc din Timișoara, a avut loc “Maratonul de Poezie”, în cadrul programului StudentFest, ediția a XXVI-a. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu cenaclul “Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților şi a constat în lectură de poezie contemporană pe ritmuri de jazz. Au fost douăzeci de poeți din generații diferite, fiecare cu câte o lectură publică de cinci minute.
Maratonul a fost deschis de acorduri de jazz și de Tudor Crețu moderatorul evenimentului cu un fragment din volumul de versuri a lui Petre Stoica, intitulat Peisaj în devenire. A urmat, Moni Stanilă care a citit câteva versuri din volumul O lume de evantaie pe care nu o împarți cu nimeni (2017). Autoarea lucrează ca editorialist la Chișinău și conduce Cenaclul Literar Republica, fiind laureată a Premiului Ministerului Culturii din Republica Moldova „Transmodernitate” pentru Sagarmata (2013).
Maratonul l-a avut la microfon și pe Alexandru Vakulovski, autor de eseuri, poezie, proză, teatru și critică literară în majoritatea revistelor culturale din România. Este redactorul revistei Tiuk ( K-avem kef) și a pus bazele cenaclului KLU. A citit din volumul Priveliști (2017), versurile Un câine alb -negru, Primăvara, Ciobanească, Siria, Balaur scuipând foc, Tiganii.
În continuare a urmat Ciprian Ionuț Baciu, recent prozator Tritonic, ce a debutat cu volumul de proză Amor fără alcool (2018), este vicepreședintele clubului Helion si cunoscut prin rubrica Pe scurt despre proza scurtă ce apare în fiecare lună în revista Helion. A citit poemele De șapte ori mai puțin, Poem pereche, Mărțișor, Unisex.
A urmat lectura lui Robert Șerban, o prezență accentuată în viața culturală a Timișoarei, din cartea Inspirație, care va fi lansată în acestă toamnă. Autorul este scriitor, jurnalist, editor si om de televiziune, realizator al emisiunii de televiziune Piper pe limbă, redactor al revistei Orizont si publicist comentator la Banatul Azi.
Alexandru Potcoavă, licențiat în Litere, a publicat volumul de poezie Alexandru Potcoava iar Bianca stă-n Alex, două romane (Pavel și ai lui, Soimii patriei trebuie să fie mereu veseli), proza scurtă Ce a văzut Parisul si volumul de versuri Intr-o zi nu ne vom mai recunoaște (2016). A citit din ultimul volum publicat versurile Teo, Geo, Tudor.
Anastasia Coste, a colaborat la Orizont, Cronica, Vatra, Orient Latin, Paralela 45. A fost distinsă cu Premiul Editurii Eminescu la Festivalul Național de Poezie Gheorghe Pitut. A citit câteva versuri din ultimul volum, Mă numesc înviere, Mezonoptica, Gogoșile, Retrospectiva, Epilog.
Marian Oprea, este un poet timișorean care scrie pe temă erotică. El este autorul unor antologii pe aceeași temă. A citit câteva poeme inedite, La început pluteam pe ape, Cuvintele s-au pitit în iarbă, Eram fără început, fără sfârșit.
Maratonul de Poezie s-a bucurat de prezența lui Marcel Tolcea, poet, prozator, eseist, publicist si profesor universitar. „Vreau să vă spun niște poezii care îmi sunt dragi din mai multe motive”. Scriitorul a citit poemele Din cauza gravitației si Provocare din volumul Bicicleta Van Gogh. A primit Premiul pentru Publicistica al Uniunii Scriitorilor din România și al revistei Orizont (2016). A debutat în 1986 cu versuri Argonautii, apoi a urmat Ochiul inimii (1988), Bicicleta Van Gogh (1999) şi Ochiul inimei (2015). A fost de-a lungul timpului redactor șef la Editura Mirton, decan la Universitatea Tibiscus, director al Muzeului de Artă, redactor la revista Facla si Orizont.
După momentul unic oferit de el, a urmat lectura lui Mariana Guntă, absolventă de Litere. A publicat în antologiile Cuprins, Un fel de imperiu (2014), La negru (2015), poeme, Vara trebuie să rămâi singur. A citit poemele Aici amorțesc plantele de la tigara şi Devreme se vede cafeaua cum fierbe.
Alexandra Bodnaru este studentă la Facultatea de Psihologie, iar poeziile citite fac parte din volumul de debut Orașul cu gropi în obraz (2016). Alexandra a citit patru texte: Copil, Limite, Imagineaza-ti două lucruri și Trântești ușa de la mașină.
Nicoleta Papp este masterand la Facultatea de Arte și a publicat poezie în reviste de profil din tara, iar în 2014 a debutat cu volumul de poezie Carte de vizita pentru centrul orașului, premiat la USR Timișoara. A citit versurile Într-o săptămână s-au mutat toți vecinii, Devine din ce în ce mai simplu să lovesc o jucărie.
Maria Nitu, poetă, bibliotecară, redactor la revista Orient Latin şi Anotimpuri literare, a citit poemele Nu se cazeaza, Răzvrătire si Miniaturi. A primit diplomă de excelență pentru critică literară acordă de Fundația de Cultură Orient Latin (2012).
Adrian Bodnariu este autor a zece volume de poezie, publicate începând cu 1990, iar cea mai recentă carte a sa este O vară întreagă sau mai multe la rând. A primit Premiul pentru Excelență Redactionala al Asociației Editorilor din România (2003) și Pro Cultura din partea Consilului Județean. A citit din volumul Dictendo (2012) si epopeea Amo.
A urmat Ticu Leontescu, poet, profesor de religie, care a publicat șase cărți de poezii, ultima carte fiind Beduini (2015). Ticu Leontescu a citit la Maraton poemul Firul de iarbă. A primit Premiul Doroftei pentru Creație Literară Religioasă (2012).
Denisa Sărac, studentă la Facultatea de Știinte politice, a citit poemele Flori de mai, Șapte, Doi, iar Milcov Alexandra a citit versuri din Clownul și O pasăre călătoare.
Nu în ultimul rând, Tudor Crețu, director al Bibliotecii Județene Timiș, a lecturat dintr-o carte care va fi lansată în curând, Roeme: Mormântul lui Ion Ilici, Oglinda și altele. Tudor Crețu a debutat în revista Orizont, în 2000, în volum cu Dantelariile Adelei (2001), Obiectele oranj (2005), şi romanele Omul negru (2008), Casete martor I (2013), Casete martor II (2015).
Cele două ore de poezie s-au încheiat cu un moment muzical oferit de Ion Dorobanțu (chitară electrică), Victor Miclăuș (chitară bas) și Sergiu Cătană (percuție).