Lansarea cărții „Un anume domn Piekielny”
Articol scris de Mădălina Iudt, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism
Roman prezent pe toate listele marilor premii literare franceze în 2017 (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Interallié, Grand Prix du roman de l’Académie Française, Prix „Jean Giono”), „Un anume domn Piekielny” a obţinut Premiul Goncourt – Alegerea României 2017, iar în Franţa a câştigat, în același an, Marele Premiu de literatură al oraşului Saint-Étienne.
Aflat în preferințele studenților români francofoni, scriitorul François-Henri Désérable a acceptat invitația Institutului Francez și a editurii Humanitas Fiction, fiind prezent vineri, 2 noiembrie, de la ora 18.30, la librăria „La Două Bufnițe”, pentru a-și lansa romanul „Un certain monsieur Piekielny”, premiat în limba română.
François-Henri Désérable se reîntoarce, în romanul său, cu pasiune, pe urmele celebrului scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele său adevărat), a cărui autobiografie romanţată „La Promesse de l’aube” („Promisiunea zorilor”) l-a marcat iremediabil, literar şi biografic. Drept urmare, F.-H. Désérable, fascinat de domnul Piekielny, personaj misterios ce apare în cartea lui Gary, porneşte în căutarea adevăratei identităţi a acestui Piekielny, vecin de imobil (după spusele lui Gary) cu micul Roman Kacew, pe vremea când locuia în oraşul natal, Vilnius (Lituania), înainte de a fugi, împreună cu mama lui, Mina, din calea naziştilor. Gary povesteşte despre Piekielny, acest „șoarec trist”, că a fost singurul vecin care a crezut în spusele Minei Kacew, mamă ambiţioasă şi autoritară, care vedea în fiul ei, Roman, un nou Victor Hugo şi îi prevestea o carieră de mare scriitor şi diplomat.
Romanul este descris ca fiind unul „poetic și picaresc în egală măsură, ironic și livresc, autobiografic pe alocuri, o pledoarie seducătoare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficțiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind granița dintre imaginar și real.” Acesta este recomandat de „Literomania” și „RFI România”, fiind disponibil la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Adinei Dinițoiu. Evenimentul a fost prezentat de Vasile Popovici, iar accesul a fost gratuit.