Iulian Fota, în vizită la UVT
Articol scris de Maria Isabela Gheorghe, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism
Cum se profilează politica externă în Rusia și ce avantaje a avut intrarea României “în vacanță” au reprezentat principalele subiecte dezbătute de Iulian Fota, Șef al Colegiului Național de Informații, în amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara, în 17 mai, la ora 13:00. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării.
Cine e Iulian Fota? Absolvent al studiilor de licență din cadrul Institutului Român de Construcții Civile și Industriale și al studiilor de master în specializarea Relații internaționale, el a fost consilier pe securitate națională al fostului președinte, Traian Băsescu, timp de cinci ani. Azi, e directorul Colegiului Academiei de Informații a SRI.
La începutul prelegerii, profesorul Fota s-a arătat impresionat de invitația Universității. „Mă bucur că sunt aici alături de voi. Îmi doream să ies din București și am găsit momentul potrivit. Plec mereu în străinătate și nu am suficient timp să mă bucur de țara mea”, a spus conferențiarul. Domnul Iulian a discutat despre avantajele pe care le-a avut România de-a lungul vacanței. „Și când vorbesc de vacanță, în 2008 majoritate evoluțiilor din sistemul internațional ne-au fost favorabile. Am avut reforme politice, reforme economice care ne-au favorizat, prăbușirea comunismului, un lucru absolut admirabil și salvator pentru noi într-un fel.” De asemenea, a abordat diverse subiecte, precum anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014 și remilitarizarea Mării Negre în 2014-2017, acesta devenind „poarta Rusiei spre dominația globală”.
Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări din partea celor prezenți, la care invitatul a fost încântat să răspundă.