Filozofia advocacy-ului
Articol scris de Mădălina Iudt, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism
Departamentul de Științe Politice și Academia de advocacy au organizat joi, 24 mai, de la ora 16:30, în amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara, o dezbatere pe tema „Filozofia advocacy-ului”. Evenimentul s-a adresat studențiilor din anii II și III, dar nu numai.
Persoanele interesate de acest subiect au avut ocazia de a-i întâlni și de a discuta cu Michael Jäger, secretar general al Taxpayer Association of Europe (TAE), și cu Iuliu Winkler, deputat în Parlamentul European.
TAE este o federație formată din asociații ale plătitorilor de impozite și taxe din 31 de state europene, având peste un milion de membrii. Aceasta militează pentru stimularea eficienței și economiei în sistemul public, pentru o societate cu impozite mici și libertate individuală mare.
Fiecare invitat a avut la dispoziție câte 15 minute pentru a-și prezenta materialele PowerPoint pregătite. Principala preocupare a domnului Michael Jäger a reprezentat-o lobby-ul. Acesta a descris în detaliu campaniile organizate de TAE și anume: „ESM-Stop Burning Money”, „Children are Liable for their Parents”, „Crime Scene: Waste of Pubblic Funds” și „Stop EU Funds for Cattle Exports”, dar și unele activități precum: „Campaign Webpages”, „Road Shows/Campaigns”, „Press Work and Lobbying etc.
Iuliu Winkler a vorbit despre prezența României la Bruxelles, rolul lobby-ului în ceea ce privește această prezență și rolul activităților advocacy în luarea deciziilor politice. „După 11 ani, România nu este prezentă așa cum ar trebui la Bruxelles. E nevoie de conturarea acesteia. Prezența nu înseamnă doar cei 32 de parlamentari împreună cu colaboratorii săi.”, a afirmat deputatul.
Alături de cei doi, invitat a mai fost și Bogdan Michițele. Student în anul II al programului de master Politici publice și advocacy, Bogdan a vorbit despre stagiul de practică absolvit în cadrul Parlamentului European. După aceste prezentări a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar cei prezenți s-au arătat foarte interesați de subiectele discutate.
La final, Iuliu Winkler a dorit să facă o ofertă Universității de Vest și Academiei de advocacy a cărei vicepreședintă, Corina Dragomirescu, s-a aflat în sală. Acesta a propus realizarea unei selecții în decursul anului 2018, iar în urma acesteia, un student masterand la Politici publice și advocacy va fi invitat să petreacă un stagiu de o lună în Parlamentul European, în decursul anului universitar următor. Evenimentul a fost moderat de către Alexandru Jădăneanț, directorul acestui program de master.