Eugen Dorcescu, invitat la Studentfest
Articol scris de Lorena Gemene, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism
În secțiunea Literatură din cadrul StudentFest, ce a avut loc în 5 mai, de la ora 12, a fost invitat scriitorul Eugen Dorcescu, într-o întâlnire cu tematica Poeta geninus – Poeta doctus – Poeta artifex. Evenimentul s-a vrut un prilej de bucurie, de dialog autentic între poet, profesor coordonator Mirela Ioana Borchin și studenți, vizând diagnosticul poeziei lui Eugen Dorcescu si stabilind cărei tipologii aparține, pe baza trăsăturilor dominante ale poeziei sale.
Eugen Dorcescu este poet, critic literar, eseist, traducător din limbile franceză și spaniolă. S-a născut la 18 martie 1942 la Târgu Jiu, este licențiat al Facultății de Filologie, secția Limba și literatura română la Universitatea de Vest din Timișoara. Este autorul a numeroase cărți în limba română și traduse în limba spaniolă, a primit numeroase premii și dinstinctii printre care Premiul de Excelență al Municipiului Timișoara pentru întreaga creație literară. Doamna Mirela Ioana Borchin, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității de Vest din Timișoara, este specializată în Lingvistica, Semiotică, Pragmatic și Hermeneutică.
Evenimentul s-a desfășurat pe trei grupe de studenți, în care textele prezentate au fost lecturate cu minuțiozitate sub îndrumarea doamnei profesor. Ceilalți participanți au fost invitați să asculte lectura și poeziile autorului. Grupa I a avut ca sarcină de lucru identificarea unor elemente de genotext care sunt motivate de încadrarea poetului în clasa genuinus, respectiv doctus, ori de fenotext pentru încadrarea in clasa artifex pentru grupa a II-a. Grupa a III-a a verificat ce poet predomină în opera lui Eugen Dorcescu.
În timpul susținerii rezolvării pe text de către studenți, s-a observat că nu există un poet ca genuinus, doctus sau artifex pur. „Antroppsed comun” este docta pentru că titlul este în limba greacă și este inaccesibil. „Antropos Ergo” se leagă de teoria metaforei la Eugen Dorcescu ajungând la o definiție a simbolului: Simbolul este expresia lingvistica a unei realități antropocosmice. „Cântecul mezonoptic” suportă eticheta de artifex pentru că frapează prin rimă si folosirea unor secvențe din limbi diferite.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital scris anul trecut care se numește Ioanidul. Eugen Dorcescu nu este poetul artifex, creaţia sa de limbaj se bazează pe cultură și construcția pe filon doctus.