“Drepturile LGBT sunt drepturi ale omului”
Articol de Mădălina Iudt, studentă în anul III la specializarea Jurnalism
În România, a avea o altă orientare sexuală este încă un subiect delicat. Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene a realizat un raport în urma căruia reiese faptul că România se află pe locul cinci, împreună cu Bulgaria și Italia, în topul țărilor unde minoritățile sexuale se simt discriminate. Procentajul de 54% este unul mare, în contextul în care în țara noastră puține persoane își asumă public orientarea sexuală. Conform unui alt studiu realizat de Asociația ACCEPT, liceenii LGBT se confruntă cu un grad ridicat de violență și hărțuire. 7 din 10 elevi LGBT consideră că tinerii din comunitate nu sunt în siguranță la școală, mai ales din punct de vedere emoțional, în timp ce 6 din 10 au fost martorii sau victimele unei agresiuni.
În fiecare an, începând cu 1948, pe 10 decembrie se serbează în lumea întreagă Ziua Drepturilor Omului pentru a marca semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, document programatic pentru regimul internațional privind drepturile indivizilor care să respecte demnitatea umană. Cu ocazia acestei zile, în perioada 8-10 decembrie, în Timișoara, mai multe grupuri și organizații ale societății civile din București, Cluj și Timișoara, s-au întâlnit pentru a participa la diferite evenimente printre care: un workshop privind prioritățile comunității LGBT, o proiecție de film, o discuție despre activismul LGBT, lansarea arhivei queer Adrian Newell Păun, un eveniment de networking dedicat comunității, un tur ghidat prin spațiile necunoscute ale Timișoarei și un târg al inițiativelor LGBT din toată țara.
În data de 10 decembrie, de la ora 18, ultimul eveniment din această serie a constat într-o conferință care s-a desfășurat în mansarda Facultății de Arte și Design, sub numele de ,,Drepturile LGBT sunt drepturi ale omului”. În cadrul conferinței au fost invitați pentru a ține un discurs pe această temă următoarele persoane: AP Arthur den Hartog, Adjunct al Șefului de Misiune al Regatului Țărilor de Jos la București; Alexandra Mercescu, doctor în drept al Universității Sorbona, asistent de cercetare la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, cercetător afiliat al Centre for Legal Education and Social Theory din Polonia și avocat în Baroul Timiș; Vlad Viski, membru fondator al MozaiQ și Deea Rădulescu de la Identity. Education.
Câteva dintre temele abordate au fost: atitudinea Olandei (prima țară care a legalizat căsătoria între persoanele de același sex în anul 2001) față de comunitatea LGBT, homosexualitatea în perioada comunistă când aceasta era interzisă, posibilitatea de a introduce în programa școlară o materie care să se bazeze pe educația sexuală și care să pună mai mult accent pe prevenirea bolilor venerice, dar și referendumul care a avut loc în data de 6-7 octombrie 2018, despre care Alexandra Mercescu susține că ,,suprimă drepturi și libertăți fundamentale” și că acesta nu ar fi trebuit să aibă loc. Conferința s-a încheiat cu o sesiune de Q&A, moment în care situația a devenit puțin tensionată, deoarece în sală se aflau și persoane care, potrivit spuselor unora dintre participanți, la protestul spontan de dinainte referendumului au trebuit să fie îndepărtate de către jandarmi, pentru că și-au manifestat disprețul față de comunitatea LGBT.
Evenimentul a făcut parte din proiectul OUTreach România, a fost moderat de Iacob Silviu de la eQuiVox Timișoara, iar parteneri au fost: OSUT – Organizația Studenților din Universitatea de Vest Timișoara, PRIDE România, Queer Sisterhood Cluj, Gender Talk și Glia Queer.