Dan Negru – Faţă în faţă cu studenţii UVT

Actualizat: June 23rd, 2018 la 11:25 am

Interviu realizat de Alexandra Codîrlă, studentă în anul II la specializarea Jurnalism

Cunoscutul prezentator de emisiuni de divertisment Dan Negru a purtat vineri, 24 martie, în Aula Magna, un dialog deschis cu studenţii despre spectacolul lumii din spatele micului ecran. Cu toţii ne întrebăm ce a ajuns televiziunea şi jurnalismul în prezent, iar timişoreanul răspunde cu uşurinţă curiozităţii noastre.

Dan Negru este singurul moderator Tv european care a realizat simultan show-uri TV lider de audienţă în România şi Moldova.

Câţi ani de experienţă aveţi ca om de televiziune?

Nu ştiu câţi sunt exact, dar prin 96 am început. Sunt ceva, nu prea mulţi.

Ştim cu toţii că sunteţi singura voce puternică de moderator, prezentator TV. Cum vă menţineţi?

Nu am idee. Asta trebuie să zică oamenii din jur. Prezentatorul vede când publicul se plictiseşte, eu îmi dau haina jos sau vorbesc mai tare. Simt când show-ul moare şi încerc să îl revigorez. Eu vin din zona divertismentului, nu vin din zona jurnalismului. Nu are nici o legătură.

Ce-i sfătuiţi pe studenţii care vor să urmeze această profesie?

Intraţi într-o lume anacronică, unde principalul adversar este abundenţa. Trebuie să vă obişnuiţi cu lumea în care trăiţi. Trebuie să depistaţi locurile libere. Cea mai mare nişă liberă în clipa aceasta e cea de scenarist. Cei mai bine plătiţi scenarişti sunt cei de la Las Fierbinţi. E o criză de scenarişti, dar să alegeţi din plăcere. Este un avantaj că faceţi facultatea aceasta, trebuie să fiţi maleabili. Să vă găsiţi echilibrul, să vă detectaţi talentul. În job-ul ăsta contează o ţâră de cultură generală. Să vă găsiţi mentori, să-i copiaţi. Important este să vă găsiţi oameni în care să vă regăsiţi, dar atenţie, cu penele altuia te poţi împodobi, dar nu poţi zbura.

Ce-i sfătuiţi pe profesorii universitari?

Îmi e greu mie să le dau un sfat profesorilor. Nu sunt în măsură. Eu cred că trebuie să păstreze şcoala ca un cocon academic, să rămână în zona aceasta.

Descrieţi televiziunea într-un cuvânt.

Bucurie. Eu aşa o văd.

Cât de mult a evoluat televiziunea, jurnalismul?

Financiar, foarte mult, ca business media. Nu ştiu dacă a ţinut contentul pasul cu investiţiile financiare. Conţinutul mai degrabă a involuat.

Ce părere aveţi de emisiunile noi apărute:2K1, Prietenii de la 11 sau de Acces Direct, Măruţă, Un show păcătos, care acum este Xtra Night Show?

Oamenii trebuie să se obişnuiască cu media puternică. Lumea asta caută: senzaţionalul. Formatele de televiziune, ştiţi cum se construiesc ele? Un format se face după sondaje diferite cu bani foarte mulţi. Marile show-uri vin după reţete multinaţionale. E foarte greu să inventezi pe piaţa asta. Ei fac studii înainte să dea afară pe piaţă ceva. Televiziunile au apărut în legătură cu ceea ce vrea publicul. Dacă vreţi să vedeţi o televiziunea reală, căutaţi în America.

Internet versus televiziune?

În clipa aceasta televiziunea este ordonată, netul este dezordonat, haotic. Nu cred că net-ul va doborî televiziunea. Nu găsiţi banii din net. Televiziunea îţi dă altfel informaţia.

 

Share Now

Related Post