„Cronici în oglindă” la Bookfest

Articol scris de Alexandra Roman, studentă la Specializarea Jurnalism, anul III

Cea de-a șaptea ediție a Salonului Internaţional de Carte Bookfest îi surprinde pe iubitorii de lectură cu lansări de carte și oferte la peste 25.000 de volume, în perioada 19-22 aprilie. Evenimentul se desfășoară la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, iar accesul publicului este gratuit. Peste 30 de edituri importante din România sunt prezente cu reduceri între 20-79% la o gamă largă de titluri, pentru toate gusturile.

Pasionații de lectură și-au îndreptat interesul spre cele patru lansari de carte ale Editurii Universității de Vest, în prima zi a evenimentului. Printre volumele lansate la Bookfest se numără și „Cronici în oglindă”, al profesorilor universitari Cristina Chevereșan și Adina Baya. Evenimentul a avut loc la ora 17 și a reușit să atragă un public numeros.

Volumul reunește o serie de cronici de carte și film apărute în revista Orizont, pe o perioadă de cinci ani. Invitat să ia cuvântul, criticul literar Alexandru Oravițan spune că „aceste cronici sunt rezultatul unui joc, al unui dialog între literatură și film”, care se îmbină în cinci capitole. „Cartea propune vederi în paralel asupra unora dintre cele mai importante ecranizări realizate în ultimii ani, dar propune și descoperiri, titluri mai puțin cunoscute din literatură și cinematografie”, adaugă Adina Baya.

Este a doua colecție de cronici adunate într-un volum de cele două autoare. Prima colecție a apărut în 2015, la aceeași editură. Prezentul volum este mai generos, cuprinde 55 de titluri tratate în peste 340 de pagini, spre deliciul cititorilor invitați la o călătorie spre subiecte captivante și intrigante. Fiecare cronică de carte este completată de cronica filmului realizat pe baza acelui volum, oferind cititorilor ocazia de a observa modul în care o poveste poate fi regândită în momentul ecranizării, pornind de la o carte.

„Cronici în oglindă” este „ca o gură de aer proaspăt[…]este o lectură spumoasă, accesibilă unui public larg”, completează autoarea Adina Baya. Reprezintă o lectură interesantă pentru iubitorii de literatură, cinematografie sau fanii ambelor, dar și pentru amatorii de jurnalism cultural ori studenții în științe umaniste interesați de cronică.

 

 

Share Now