Conferința Timișoara 300: O călătorie istorică
Actualizat: December 5th, 2016 la 08:20 am
Articol scris de Alexandra Roman şi Corina Fratuţescu, studente în anul II la specializarea Jurnalism
Evenimentul „Timişoara 300. History. Society. Business” a fost găzduit în Aula Magna „Ioan Curea” din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, în 24 noiembrie, începând cu ora 9. History, Society şi Business reprezintă cele trei panele de discuţie din cadrul conferinţei, la care au fost invitate personalităţi din fiecare domeniu de activitate.
Prima parte a dezbaterii, intitulată „History”, a prezentat publicului contextul istoric în care s-a desfăşurat intrarea prinţului Eugeniu de Savoya în Cetatea Timişoara. Călătoria istorică a avut ca scop importanța înțelegerii trecutului și a prezentului orașului nostru, iar discuțiile au fost făcute în sala A01 de la ora 11. La data de 18 octombrie 1716, acum 300 de ani, Imperiul Habsburgic a eliberat Banatul de sub ocupaţia otomană și a preluat puterea asupra lui. Odată cu această zi istorică pentru oraşul de pe Bega a început o perioadă de progres şi dezvoltare pe plan economic, social, administrativ, politic şi cultural.
La conferinţă au participat trei reputaţi istorici români: Vasile Docea, profesor la UVT, Miodrag Milin, profesor la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad şi Mihai Spăriosu, profesor la University of Georgia. Unul dintre invitaţi, Victor Neumann, şi moderatorul Lucian Nastasă-Kovács nu au fost prezenţi la dezbatere din cauza unor întârzieri ale curselor aeriene.
18 octombrie 1716 este considerată o zi importantă din istoria Timișoarei, deoarece a marcat începerea unei noi etape pentru bănățeni. Odată cu eliberarea de sub dominația otomană și venirea trupelor habsburgice, Timișoarei i s-a deschis drumul spre cultura europeană. Participanții la conferință au abordat mai multe subiecte, precum contextul războiului austro-turc izbucnit la începutul secolului al XVIII-lea, influența austriacă asupra Timișoarei, relațiile româno-sârbe și multiculturalitatea în Banat. În introducere, profesorul Vasile Docea a afirmat că „Nu este vorba de o celebrare a eliberării. Noi, bănățenii, sărbătorim o mare cucerire și anume că Banatul a fost ocupat de austrieci.” O altă perspectivă o are istoricul român de origine sârbească Miodrag Milin, care consideră că actul din 1716 nu a fost o ocupare, nici o eliberare, ci doar un fapt benefic pentru începutul procesului de modernitate al regiunii.
Finalul conferinței a fost dedicate dialogului liber cu publicul. S-au dezbătut păreri finale despre temele discutate și s-au adus completări. Printre cei care au luat cuvântul din sală poate fi menționat ambasadorul Austriei în România, Gerhard Reiweger.