Concurs Local de Discursuri & Evaluări – Timișoara Toastmasters
Articol de Mădălina Iudt, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism
Susţinerea de discursuri în public e o aptitudine esenţială pentru un viitor specialist în domeniul comunicării – şi nu numai -, iar facultatea noastră a fost parteneră la organizarea unui eveniment pe această temă, alături de Toastmasters International. Aceasta este o organizație non-profit de origine americană care gestionează cluburi de antrenare a abilităţilor de “public speaking” în întreaga lume, ajungând să dețină 14.350 de cluburi localizate în 126 țări, cu peste 292.000 de membri. Din 1924, această organizație a ajutat oameni din toate categoriile sociale să devină mai încrezători în fața unui public. Primul club românesc Toastmasters a fost înființat în Timișoara în anul 2008. La scurt timp, a urmat București, Brașov, Cluj, Oradea, Iași, Satu-Mare, Suceava, Brăila, Arad, Constanța, Botoșani și Rădăuți.
Membrii acestui program învață să prezinte discursuri și să își dezvolte abilitățile de conducere într-o atmosferă pozitivă și prietenoasă. Succesul programului se datorează, în principal, faptului că membrii își evaluează unii altora discursurile, fără a există un instructor care să se ocupe de acest lucru. Într-o ședință obișnuită, membrii susțin discursuri improvizate pe baza unei tematici bine stabilite, conduc întâlnirea și își dezvoltă abilități legate de folosirea corectă a limbii, încadrare în timp și prezentarea unor evaluări constructive.
Sâmbătă, 16 martie, de la ora 10:30, amfiteatrul A11 din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a găzduit un concurs local de discursuri și evaluări ai cărui participanți au fost membrii Clubului Timișoara Toastmasters. Concursul are, de obicei, patru secțiuni existente: discursuri în limba română, discursuri în limba engleză, evaluări de discursuri în limba română și evaluări de discursuri în limba engleză. Câștigătorii locurilor 1 și 2 vor reprezenta clubul la etapa următoare. În cazul României, cele trei etape sunt: concursul local – membrii aceluiași club concurează între ei pentru a se califica la arie, concursul regional – membrii din aceeași regiune concurează între ei pentru a ajunge la națională (în regiunea noastră concurează cluburile din Timișoara, Arad și Oradea) și concursul național, unde câștigătorii fiecărei regiuni din țară se întrec pentru titlul de campion național.
Fiecare discurs a avut o durată de maxim șapte minute și jumătate și a fost jurizat de vorbitori cu experiență. Subiectele au fost alese de către concurenți, iar scopul acestora a fost motivațional, de divertisment etc. Evaluările de discurs sunt prezentări de maxim trei minute și jumătate, în care concurenții primesc feedback despre discursul pe care l-au susținut. Evaluatorii au urmărit: limbajul trupului folosit, varietatea vocală, claritatea în exprimare, corectitudinea gramaticală, dar și reacția pe care publicul o are cu privire la discurs.
La final au fost anunțați câștigătorii, iar aceștia sunt: Locul 1- Dragoș Argint, Locul 2- George Olteanu (discursuri în limba română); Locul 1- Roxi Ciobotea, Locul 2- Vasile Andrei (evaluări de discursuri în limba română); Locul 1- Sergiu Foca, Locul 2- Roxi Ciobotea (evaluări de discursuri în limba engleză). Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de către președintele clubului, Călin Gîlea. Evenimentul a fost moderat de către Laurențiu Nicoară, iar accesul a fost gratuit.