Biblioteca, altfel
Articol scris de Lorena Gemene, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism
Joi, 31 mai de la ora 12, a avut loc workshop-ul “Biblioteca, altfel”, susținut de Lia Vighi în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran”. În cadrul evenimentului, prezentatoarea, care e specialistă în biblioteconomie și redactor la revista culturală “Lecturn”, a demonstrat importanța pe care o are biblioteca prin găzduirea de evenimente culturale.
Biblioteca poate oferi informații nu doar din cărți și documentele pe care le deține, ci și din evenimentele pe care le organizează. Regulamentul de funcționare al bibliotecii specifică faptul că biblioteca are misiunea de “a participa la viața culturală, prin promovarea valorilor culturii naționale și universale și de a organiza periodic simpozioane, conferințe publice, expoziții și alte activități culturale științifice pe teme de profil”. Pe lângă informațiile pe care le oferă biblioteca în diversele documente, cărți, reviste și altele, ea este un spațiu alternativ de informare. “În cazul nostru biblioteca a oferit și este locul unde utilizatorii se formează și altfel decât din cărți, prin organizare de cinematecă, lansări de carte, cenaclul literar, workshop, etc. De fapt, la toate aceste întâlniri noi oferim informații altfel. Biblioteca trebuie să fie un spațiu de manifestare pentru studenți, nu doar locul unde ei studiază, ci și locul unde ei se manifestă, unde își pot pune în aplicare cunoștințele pe care le-au dobândit în timpul studiilor. De pildă, studenţii de la Arte Plastice plastice, prin organizarea de expoziții, studenții de la Muzică, prin organizarea evenimentului de muzică de la ora 12, studenții de la Litere, prin organizarea clubului literar studențesc, dar și prin lansările de carte unde profesorii pot să prezinte studenților, utilizatorilor și tuturor celor interesați, rezultatul cercetării lor” a subliniat Lia Vighi.
Pentru evenimentele culturale, BCUT are legături foarte bune cu consulatele italian, polonez, german și francez. În continuare s-a discutat despre evenimentele luate în ordine cronologică și momentele semnificative începute în bibliotecă, de la vizita Majestății Sale Regele Mihai și până în prezent. Acest workshop este un argument că bibliotecile nu înseamnă doar cărți și clădiri, ci și oameni care le conferă funcționalitatea. Ca în orice știință, și în știința organizării bibliotecilor evoluția ideilor și faptelor se datorează unor personalități.