„NOAPTEA IDEILOR”, PENTRU PRIMA DATĂ LA UVT

Articol de Bianca Becheanu, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit în ultima joi din luna ianuarie, începând cu ora 18:00, „Noaptea ideilor”. Evenimentul a fost inițiat de Institutul Francez din Paris în 2016 și s-a desfășurat în peste 100 de orașe din 70 de țări. Pentru a răspunde tematicii din acest an, „Față în față cu prezentul”, s-a organizat o masă rotundă, iar dezbaterea a pornit de la întrebarea „Viitorul Europei se decide, oare, în România?”.

Invitatul special al serii a fost Thierry Wolton – jurnalist, istoric și eseist, autorul monumentalei trilogii „O istorie mondială a comunismului”. S-au alăturat dezbaterii: Laurențiu Ștefan – profesor și cercetător în Științe Politice la Universitaea de Vest, jurnalista franceză Aline Fontaine, care locuiește în România și este corespondent al publicației „La Croix” și al „TV5 Monde”, respectiv eseistul și scriitorul Mircea Mihăieș – profesor la UVT. Evenimentul s-a desfășurat în franceză cu traducere în română, iar discuțiile au fost moderate de către Silviu Rogobete, fost Consul General al României la Cape Town, iar în prezent, profesor la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a UVT.

Invitații au adus, mai întâi, în discuție argumente pozitive, care reușesc să îi motiveze pe români să creadă în continuare în UE: „Dacă ne referim la Europa avem tendința să ne gândim la instituții, la organizare, la cei care ne conduc. Uneori ne convine, alteori nu ne convine. Ne fac să suferim. Dar nu trebuie să uităm că suntem toți un popor. Suntem poporul european și abia apoi reprezentăm o organizare a unor state. Ceea ce este extraordinar și ne bucură este că suntem, în sfârșit, într-o perioadă de pace și încercăm să construim împreună. Ceea ce este extraordinar este faptul că noi fără Europa nici n-am exista. Fără Europa, n-am avea șansa să avem un punct de vedere pe care să ni-l putem exprima și care să fie ascultat, pentru că, separate, țările UE nu ar avea nici o șansă în fața Statelor Unite ale Americii sau Chinei.”, a declarat jurnalistul Thierry Wolton. De la lucruri frumoase, s-a trecut, involuntar, la cele mai grele aspecte cu care se confruntă statele europene: „Avem talentul de a vorbi frumos despre lucruri urâte”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Mircea Mihăieș.

Spre sfârșitul dezbaterii s-a concluzionat că România joacă un rol important și summitul, ce va urma să aibă loc la Sibiu, poate influența, în mod special, viitorul Europei. Dintre toate țările Europei centrale și răsăritene, România este cea mai atașată de Uniunea Europeană și nu dorește o reîmpărțire a acesteia în două. Amfiteatrul A01 a fost cu greu încăpător pentru numeroșii profesori și studenți interesați de importanța pe care o are România pentru viitorul Europei.

 

 

Share Now