Filme documentare la BCUT
Articol scris de Lorena Gemene, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism
Proiecția filmului documentar “The Marble Village” a fost găzduită de Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” în 23 mai, împreună cu un epilog prezentat de Alina Negru. Evenimentul a beneficiat de prezența regizorului Ioana Dorobanțu Gordon care a prezentat în premieră fragmente din proiectul “Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat”.
Realizatoarea documentarului s-a făcut remarcată prin diverse materiale filmate: “A Walk in the Park” ( 2011), “The Marble Village” (2012), “About Earth. People and Their Houses from Banat ” (2017), “Mihai Buitas” (2018). În 2012 a primit la Londra premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul “Open City Docs Fest”.
“The Marble Village” a mai avut până în prezent proiecții în țară și străinătate. Proiectul a debutat la sfârșitul cursului de masterat de la Londra, unde comisia a pus condiția să nu depășească 20 de minute “și din acest motiv mi s-a părut că nu am acoperit ceea ce aveam de spus și am revenit în sat pentru filmare”, a precizat Ioana Dorobanțu Gordon. Documentarul prezintă satul Alun din județul Hunedoara care după colectivizare a devenit aproape pustiu. Protagoniștii filmului sunt patru oameni din trei familii care vorbesc povestea satului din marmură unde se găsește în fundațiile caselor, în drumuri, în garduri și în biserică.
Proiectul “Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat” prezintă arhitectura locală și casele tradiționale din pământ din Banat. “Este prima proiecție a primului film documentar din seria dedicată campaniei noastre și scopul acestei campanii este de a atrage atenția asupra unui patrimoniu important. Proiectul s-a născut în urma unei cercetări de teren, am considerat că este un subiect care merită analizat și așa am ajuns să demarăm această campanie”, a mai declarat Ioana Dorobanțu Gordon. Protagoniștii filmului sunt Teodora și Thomas care au redat povestea casei lor din Stanciova.