Dorian Branea, despre „Statele Unite ale românilor”

Articol scris de Alexandra Roman, studentă în anul II la specializarea Jurnalism

Lansarea volumului „Statele Unite ale românilor. Cărțile călătoriilor românești în America în secolul XX”, de Dorian Branea, a atras atenția iubitorilor de lectură, în 24 mai, la ora 18:30. Desfășurat în incinta librăriei „La Două Bufnițe”, evenimentul co-organizat de editura Humanitas a avut parte de un public numeros.

Dorian Branea este eseist, traducător, antreprenor cultural și diplomat. A absolvit Facultatea de Litere, Filosofie și Istorie, în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Are un doctorat în anglistica-americanistică și studii postuniversitare în relații publice la Universitatea Georgetown din Washington DC, SUA și în management la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Este  redactor al revistei Orizont din 1995 și membru al grupului de studii comparate „A treia Europă”  din 1998, iar începând din 2010 a devenit director al Institutului Cultural Român din Londra.

Cartea curpinde 404 pagini, scrise departe de casă, întâi  la Varșovia, apoi în cea mai mare parte la Londra. Ideea ei și primul sumar al cărții au luat naștere prin 2002, pe când autorul se afla la Universitatea Georgetown, în Washington DC. Autorul a descris noul său volum ca fiind „o carte eseu, de istorie literară, de critică literară, de imagologie, de sociologie a literaturii. Este pentru mine o ancoră identitară. A fost o regăsire a libertății de expresie, o regăsire a unui eu artistic. E o carte care privește 100 de ani de călătorii românești în Statele Unite, 100 de ani de literatură și de percepții, ce recompun un portret al Americii făcut de români, dar un portret foarte sofisticat.”

La eveniment au fost invitați să ia cuvântul, alături de Dorian Branea, criticii literari Cornel Ungureanu, Mircea Mihăieș și Adriana Babeți. „Autorul încearcă să ajungă la ideea centrală, și anume la ideea de americanitate și tinde să descrie o sferă mult mai largă a ideii de Americă în raport cu restul lumii. Americanitatea nu poate fi absolută și abstractă, este una care se constituie prin propria noastră sensibilitate.”, a spus Cornel Ungureanu despre cartea scriitorului Dorian Branea.

Cărțile au putut fi achiziționate la prețul de 42 de lei de la librăria „La Două Bufnițe” înainte și după eveniment. În final a urmat o sesiune de autografe, iar apoi publicul a fost invitat la un pahar cu vin alb și o brioșă delicioasă.

 

 

Share Now