Gala Profesorului Bologna
Actualizat: October 15th, 2016 la 10:31 am
Cei mai tari profi’ din țară au fost premiați de ANOSR la Gala Profesorului Bologna, de la Alba Iulia. PFC are trei reprezentanți
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a organizat în perioada 2-4 iunie 2016, la Alba Iulia, cea de a IX-a ediție a Galei Profesorului Bologna, proiect al cărui obiectiv este “să identifice, să motiveze și să promoveze adevăratele valori în educație“. An de an “ne propunem să găsim ceea ce noi numim ‘Profesori Bologna’ – exemplele de bună practică din comunitatea academică, oameni pasionați de educație, ‘profi tari’ care luminează minți și formează caractere, și să le arătăm recunoștința noastră pentru ceea ce fac. Premiem marii profesori care ne inspiră” este declarația de intenție a Președintelui ANOSR, Vlad Cherecheș.
Evenimentele de la Alba Iulia au cuprins turul ghidat al cetății Alba Carolina și o dezbatere pe tema „Învățământul centrat pe student – cum adaptăm procesul de predare-învățare la nevoile societății de astăzi?”. Distincţiile de Profesor Bologna au fost decernate în cadrul Galei Profesorului Bologna, în data de 4 iunie 2016, începând cu ora 17:30, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în prezența Ministrul Educației, Adrian Curaj. În cadrul unei ceremonii încărcate de emoție, 89 de cadre didactice au primit această distincție, din totalul de 360 de profesori propuși spre premiere în cadrul Programului în acest an. Potrivit organizatorilor, s-au căutat în comunitatea academică din România “acei profesori care reușesc să depășească granițele disciplinei pe care o predau și care îndrumă minți și suflete. Pe aceștia noi îi numim Profesori Bologna sau ‘profi tari’. Distincția de Profesor Bologna este singura recunoaștere oferită exclusiv de către studenți pentru cadrele didactice cele mai apreciate.”
Lista completă a Profilor tari 2016 se găsește aici.
Anul acesta Universitatea de Vest din Timișoara a avut 13 profesori Bologna câștigători, devansând toate celelalte Universități din țară. Trei dintre aceștia au provenit de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Departamentul de Științe Politice, aceștia fiind, de altfel, primii membri ai Departamentului deținători ai acestui titlu: lect. dr. Corina Turșie, lect. dr. Mihai Panu și asist. dr. Claudia Cristescu.
La întoarcerea la Timișoara, profesorii Bologna 2016 ai UVT au fost invitați de Rectorul UVT Marilen Pirtea la o discuție pe marginea bunelor practici pe care “profii tari” le-ar putea disemina comunității academice locale.
Cum au fost desemnați câștigătorii?
Prima etapă a proiectul a constat în pregătirea studenţilor evaluatori, care alături de colegii lor din anii anteriori, evaluează profesorii nominalizaţi de studenţii din România. Astfel, în perioada 4-6 martie 2016, s-au desfăşurat ateliere de formare ale studenţilor evaluatori în şapte centre universitare: Timişoara, Cluj Napoca, Oradea, Alba Iulia, Constanţa, Bucureşti şi Iaşi. În cadrul acestora, peste 170 de studenţi au aprofundat conceptul de Învăţământ Centrat pe Student, şi-au completat cunoştinţele referitoare la Procesul Bologna şi au pus cap la cap caracteristicile specifice unui Profesor Bologna.
Ulterior, începând cu 1 aprilie şi până în 24 aprilie 2016, studenţii au putut să îşi nominalizeze pe site-ul www.profitari.ro, cadrele didactice pe care le consideră demne de a primi distincţia de Profesor Bologna. Concomitent, până în 29 aprilie 2016, studenţii evaluatori au parcurs trei mari etape în încercarea de a descoperi acei profesori care să merite acest titlu. În primul rând au participat la cursurile/seminariile profesorului nominalizat, fără a perturba activitatea normală a orelor, pentru ca, mai apoi, aceștia să poarte discuţii cu studenţii care participă la cursurile/seminariile profesorului în cauză. Ulterior, după o documentare suplimentară, studenții evaluatori au avut o discuţie mai amplă cu profesorul nominalizat, urmând ca în baza unei metodologii de evaluare suficient de complexă pentru a se evita anumite aprecieri subiective din partea studenților evaluatori, aceștia să decidă dacă profesorul merită sau nu decernarea titlului de Profesor Bologna
Felicitări tuturor!