Conferinţă dedicată Holocaustului
Articol scris de Andra-Gabriela Bichigean, studentă la specializarea Jurnalism, anul II
Universitatea de Vest din Timișoara a fost gazda conferinței Internaționale „The Holocaust – local responsibility and politics of memory”, dar și co-organizatoare, alături de Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Holocaust Research Institute – Royal Holloway, Ambasada Israelului în România, University of London, Comunitatea Evreilor din Timișoara, Centrul Pentru Studiul Istoriei Evreilor din România. Evenimentul s-a derulat în perioada 14-16 noiembrie 2018, începând cu ora 18:00, în A01 și 9:00, în Biblioteca Central Universitară „Eugen Todoran”, şi în cadrul său s-au pus bazele unor noi perspective în studiul holocaustului.
În prima zi a avut loc deschiderea formală a conferinței, care a avut-o în prim plan pe Ambasadoarea Israelului în România, doamna Tamara Samash. Ea a susținut o prelegere despre destinul tragic al evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, declarând: „6 milioane de oameni au fost uciși, dintre care 1,5 milioane copii, pentru simplu motiv că erau evrei.” Excelenţa Sa a mai adăugat că „istoria Holocaustului nu e formată doar din cifre, ci implică destinele unor oameni. Personalitatea ființei umane e construită din amintirea ei.”
A doua și a treia parte a întrunirii au reunit cercetători de primă mărime în domeniu, printre care Dan Stone (University of London), Ion Popa (New Europe College), Elena Heideman (Israel Forever Foundation), Andreea Seisz (West University of Timisoara), Marius Turda (Oxford Bookes University), care au avut drept scop cercetarea și educarea în ceea ce privește istoria trecutului.
Publicul a fost compus atât din studenți, profesori universitari, cât și din persoane din afara universităţii. Însă curiozitatea cu care au abordat sesiunile de întrebări și răspunsuri au fost fără grad de comparație. De asemenea, publicul a fost încântat de un moment artistic, susținut la pian de Alexandru Reisz, dar și de o prezentare de film: „Țara Moartă”, de Radu Jude. În plus, la parterul universității a fost amplasată expoziția „Diplomați Drepți Între Popoare”, prezentată de dna Tamar Samash, care a mărturisit:„Această expoziție este despre un subiect dificil, dar prezentarea ei la Timișoara este o plăcere.”