“Fragii sălbatici”: Proiecţie vintage la UVT
Articol de Andra Bichigean, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism
„Ce rămâne din viața noastră după moarte și ce se cade să dăruim din noi în momentele care contează cu adevărat?” Iată câteva dintre întrebările care i-au marcat pe cinefilii prezenţi la proiecția filmului ”Fragii sălbatici”. O peliculă suedeză, apărută la finele anului 1957, în regia lui Ingmar Bergman. Care îmbină elemente de psihanaliză și urmărește viața bătrânul profesor Borg, a cărui călătorie emoțională ne va arăta că și vârstnicii pot învața lecții de viață prin relații noi, introspecție, și vise. Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara, în cadrul unei noi ediții PsyCult și a avut loc miercuri, 27 martie, începând cu ora 19:30, în A33.
„Nu știu cât de vintage este, după cum apare pe afiș, pentru că o asemenea clasificare îl plasează într-o zonă a trecutului, dar el te scoate din timp, dintr-o temporalitate istorică anume și formulează întrebări pe care fiecare dintre noi se cade să ni le punem”, a spus prof. univ. dr. Alin Gavreliuc, cel care a fost speaker al evenimentului și la sugestiile căruia a și fost ales filmul. De asemenea, el a mai adăugat: „Filmul este de o puritate a imaginii cum rareori poți întâlni într-o operă cinematografică. Totul e comunicat cu o simplitate care te face să înțelegi că acolo e concentrat esențialul.”
Evenimentul s-a încheiat cu un giveaway, oferit din partea ASPST – o carte de psihologie clinică „Omul care își confunda soția cu o pălărie”, de Oliver Sacks. Iar vineri, 29 martie, tot în cadrul PsyCult, va avea loc o prelegere pe tema iubirii, susținută de prof. univ. dc. Emerit Ana Munteanu.