Cinecultura – Ediția 10
Articol de Mădălina Iudt, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism
Șase zile, 12 țări, 14 filme. Nu-i așa că sună interesant? Dacă te consideri o persoană amatoare de filme, dacă îți place să descoperi noi culturi și povești de viață, Universitatea de Vest din Timișoara este locul ideal pentru tine la sfârșitul acestei luni. Ca și în anii precedenți, UVT va fi gazda Festivalul Internațional de Film „Cinecultura”, care se va desfășura în perioada 25-30 martie. Este pentru prima dată când auzi despre acest festival? Atunci trebui să știi că cei care îl organizează sunt lectori străini de la Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Politehnica Timișoara, ajutați și susținuți de voluntari români și străini. Festivalul are loc o dată pe an, în luna martie. Este un eveniment non-profit cu intrare liberă la toate filmele difuzate, realizarea acestuia nefiind posibilă fără munca voluntară, fără ajutorul venit din partea sponsorilor, ambasadelor, consulatelor și al institutelor culturale ale țărilor participante.
Luni, 25 martie, de la ora 18, în Aula Magna s-a desfășurat ceremonia de deschidere a celei de-a X-a ediții Cinecultura, în cadrul căreia vor fi prezentate filme recente din următoarele țări: România, Italia, Germania, SUA, Franța, Austria, Mozambic, Peru, Spania, Brazilia, Eritrea și Cehia. Toate filmele vor fi prezentate în varianta originală cu subtitrări în limba engleză sau română. O noutate în acest an este colaborarea cu asociația “Vira Films” și “Primul meu film documentar. Atelier practic pentru liceeni”. Datorită acestora, Aleksandra Petrov și Eduard Ciuhandu, doi tineri regizori aflați la începutul carierei, și-au prezentat, în prima seara a festivalului, primele lor filme documentar, fiecare având o durată de șase minute.
“Sub aripa Silviei” spune povestea unei tinere care trăiește la periferia Timișoarei. Ocupația ei nu este una tocmai comună. De la un porumbel rănit pe care l-a îngrijit, Silvia a ajuns să aibă în grija sa 500 de păsări. Deși se lovește frecvent de persoane care nu sunt de acord cu ceea ce face și care o blamează, ea nu se dă bătută. Are planuri și nu își poate imagina că ar face altceva în viitor. Ce a inspirat-o pe Aleksandra să aleagă această poveste ca subiect pentru filmul său documentar a fost faptul că protagonista „le pune păsărilor să asculte muzică clasică”.
În regia lui Eduard Ciuhandu, „O călătorie” îl are protagonist pe Zaher, unul dintre refugiații stabiliți în Timișoara. Tânărul spune că a venit în acest oraș pentru a-și realiza visele, nu pentru a se îmbogăți. Nu îi lipsesc lucrurile materiale pe care le avea până acum și spune că nu ar da la schimb viața simplă pe care o trăiește pentru nimic. Se declară fascinat de orașul bănățean, dar mai ales de muzica stradală pe care o iubește și căreia i se dedică încă din adolescență.
După proiecția acestor două documentare, a urmat filmul românesc „Un prinț și jumătate”, regizat de Ana Lungu. În el ne este prezentată povestea a trei prieteni ajunși la maturitate care, din diverse motive, nu reușesc să îşi întemeieze o familie. Pentru a nu se simți în totalitate singuri, Iris, Marius și Istvan aleg să locuiască împreună într-un apartament închiriat în București. „Familia fericită” este în pericol de a se destrăma atunci când Iris se îndrăgostește de un scriitor maghiar din Transilvania.
La finalul serii de luni, Consulatul German a oferit un bufet aniversar tuturor spectatorilor. Pe lângă proiecțiile de film, sâmbătă, 30 martie, în ultima zi a festivalului, vor avea loc două workshopuri. Primul va fi despre femeile și cinemaul brazilian, iar în cel de-al doilea va fi proiectată o variantă needitată a filmului „Brothers in Faith”. Programul pentru întreaga săptămână este disponibil pe: https://cinecultura.eu/.