ShoeBox 2018 – Timișoara

Articol de Bianca Becheanu, studentă în anul III la specializarea Jurnalism

OSUT aduce și în această iarnă zâmbetul pe buzele copiilor nevoiași. În anul 2013, voluntarii Universității de Vest s-au alăturat proiectului ShoeBox și au făcut din asta o tradiție.  „ShoeBox Nu este Moș Crăciun, reni și alte ființe magice, ci este despre oameni care ajută alți oameni, despre altruism și compasiune” – aşa sună descrierea iniţiativei, postată pe ShowBox.ro. Mai multe detalii despre „cadoul din cutia de pantofi”  ne oferă coordonatorul local al proiectului, Andreea Jurcă.

R: ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi a devenit o tradițe și pentru OSUT. Ne poți spune cum a luat naștere acest proiect?

A.J: Proiectul ShoeBox a luat naștere în Cluj. A fost inițial un proiect de familie. Totul a început când părinții unui băiat și-au propus să-i inspire acestuia principiul de a fi altruist și de a împărți ceea ce are cu alți copii mai săraci din bloc. Pentru că au văzut câtă fericire aduce un cadou în sufletele copiilor nevoiași, tot mai mulți oameni au ales să dea o mână de ajutor. Apoi s-a extins la nivel local, dar și național, iar în cele din urmă la nivel internațional.

R: După cum ne-ai spus, este o rețea internațională. Cum arată proiectul în restul țărilor unde e prezent?

A.J: În restul țărilor în care este prezent proiectul se procedează la fel ca în România.  Cadourile sunt aduse la stand, de unde sunt preluate de voluntari pentru a fi sortate.  Sortarea se face tocmai pentru a echilibra cadourile, astfel încât să existe bucurii la fel de mari pentru toți copiii. Mai apoi, darurile sunt sigilate și puse pe categorii de vârstă și gen, iar la final se trimit în România.

R: Care este perioada activării proiectului ?

A.J: În mod normal ShoeBox se desfășoară în perioada 1-15 decembrie.  Dar cum anul acesta 1 Decembrie a picat sâmbata, am dat startul proiectului în data de 3. Incepând cu data de 16 decembrie, cadourile sunt distribuite către orfelinate și diferite cazuri de familii defavorizate.

R: Cum trebuie să procedeze persoanele interesate să deschidă o locație ShoeBox?

A.J: Toți cei care vor să dechidă o locație trebuie să intre pe site-ul www.ShoeBox.ro și vor găsi acolo toate detaliile de care au nevoie.  Se poate căuta și pe Google ,,vreau să fiu locație ShoeBox”, unde o să se ceară câteva date persoanle pentru coordonator, respectiv adresa exactă pentru că aceasta va fi încărcată pe site, devenind locație oficială.

R: Ce trebuie să facă cei care vor să se implice?

A.J: Cei care vor să se implice trebuie doar să facă un cadou. Să pună  în el ce consideră că ar face un copil fericit. De exemplu: dulciuri, hăinuțe, jucării sau rechizite școlare. Important este ca acestea să fie noi. Să noteze vârsta și genul copilului și să-l aducă la stand. De acolo ne ocupăm noi de restul.

R: Câte cadouri ați reușit să strângeți în această iarnă la nivel de organizație?

A.J: Din nefericire, anul acesta, spre deosebire de anul trecut, am reușit să strângem mai puține cadouri, adică in jur de două sute, două sute și ceva.

R: Crezi că este o cifră mulțumitoare în raport cu numărul copiilor pe care v-ați propus să îi ajutați?

A.J: Cred că nu numărul de cadouri contează, ci faptul că acele cadouri vor aduce bucurie în sufletele celor ce le primesc. Da, se putea și mai bine, însă nu poate nimeni obliga oamenii să doneze. E ceva ce vine din suflet.

R: Ce înseamnă pentru tine experiența ShoeBox?

A.J: Pentru mine experiența ShoeBox reprezintă un act de binefacere, care mă face pe mine să mă simt mai bine pentru că fac o faptă bună. Dar cel mai important este că-i face pe copii să simtă o anumita afecțiune pe care ei nu o primesc în mod normal și o mică atenție materială de care chiar au nevoie. Asta, clar, ne aduce atât mie, cât și tuturor voluntarilor o mare bucurie sufletească.

 

Share Now