Fondatorul RISE Project, despre jurnalismul de investigaţie

Articol scris de Elena Borc, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism

O parte dintre cei mai curajoși jurnaliști de investigație din Europa au fost prezenți la Timișoara. Aceștia au discutat despre necesitatea unui SAFE CAMP în jurnalismul de investigație, într-un workshop ce a avut loc la Ambasada, în 27 noiembrie. Evenimentul face parte din ,,Open Documentary Session”, proiect finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara.

Invitații workshop-ului au fost Paul Radu, fondatorul RISE project si directorul executiv al ,,Organized Crime and Corruption Reporting Project” (OCCRP); Dimitar Stoyanov, jurnalist colaborator al asociației BIVOL din Bulgaria; Anna Babinec, jurnalist de investigație din Ucraina; Sergiu Brega, video-editor, și regizorul Andrei Nicolae Teodorescu.

Pe parcursul sesiunii s-a discutat despre presa independentă și organizațiile care reușesc să producă conținut de interes public și care mențin o atenție asupra problemelor grave din societate. Cei cinci invitați au povestit despre câteva proiecte realizate, printre care se numără: ,,Killing Pavel”, un documentar realizat de Anna Babinec din Ucraina, şi ,,The Hunt for Transylvanian Gold”, un documentar realizat de Andrei Nicolae Teodorescu. ,,În cazurile criminale trebuie făcute foarte multe investigații”, a precizat Dimitar Stoyanov.

Paul Radu a vorbit despre ceea ce înseamnă meseria de jurnalist de investigație, dar și despre  RISE Project, cea mai performantă platformă de investigații din România, care vizează crima organizată și corupția din România și țările din regiune.

Workshop-ul s-a sfârșit prin prezentarea celor mai bune părți, dar și a celor mai urâte din cariera celor cinci jurnaliști de investigație. Din prima categorie face parte, desigur, succesul investigațiilor, dar în a doua se regăseşte punerea vieții lor în pericol.

Share Now