Șapte zile plus una. Mircea Mihăieș în dialog cu Ilie Stepan

Articol scris de Beatrice Popescu, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

Una dintre marile legende ale rockului românesc, Ilie Stepan este o personalitate îndrăgită care onorează cu prezența în cadrul seriei „Conferințele UVT”. Compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor și producător de muzică de teatru și film, dar și de alte proiecte artistice, el a lansat volumul „Șapte zile plus una. Mircea Mihăieș în dialog cu Ilie Stepan”,  în 21 noiembrie, în Aula Magna. Iniţiator, împreună cu Horea Crişovan, al proiectului de ghitară acustică „Anotimpurile chitării”, el a compus muzică pentru peste 100 de spectacole de teatru şi peste 50 de filme documentare şi de televiziune.  Este autorul cîntecului „Timişoara”, considerat „imnul” Revoluţiei din 1989 şi devenit ulterior imnul municipiului. Piesa sa „Şahul păcii” (1988) este imnul oficial al Campionatelor Mondiale de Şah pentru Copii şi Tineret. Este membru de onoare al Societăţii „Timişoara”, dar și cetăţean de onoare al acestui oraș. Membru fondator şi lider al grupurilor PRO Musica, Stepan Project, Stepan Project Blues Foundation.

„Se poate trăi fără compromis, fără să te înjoseşti? Se poate, aşa cum s-a putut şi în comunism. Nu toţi au făcut compromisuri. Unii au făcut compromisuri şi au dus-o mai bine. Au avut avantaje. Se fac şi azi compromisuri jenante, dizgraţioase. Cum se poate face artă fără compromis? Simplu: făcînd arta în care crezi. Şi strângând din dinţi pentru că nu ai banii pe care-i are X sau Y. Sigur că aş fi tentat să-i spun unui tînăr artist de azi să meargă înainte şi să rupă norii. Dacă se poate, asta trebuie să facă. Dar fără niciun compromis. I-aş sfătui pe tineri să aibă verticalitate şi să încerce să discute, dimineaţa, cu ei înşişi. În intimitatea dimineţii. Dacă atunci cînd te uiţi în oglindă poţi să te priveşti înseamnă că e bine. Trebuie să ştii să renunţi şi să urmezi drumul pe care ţi-l propui. Drumul cel mai sănătos este cel în care faci ceea ce ştii, atît cît ştii să faci. Acesta ar fi idealul. Urmează-ţi drumul”, sunt cuvintele lui Ilie Stepan de pe coperta volumului.

Dialogul dintre Mircea Mihăieș şi Ilie Stepan din cadrul acestui volum este o retrospectivă ce aşază cititorul intr-un orizont de așteptare în care se developează imaginii ale copilăriei, ale rezistenței prin muzică şi totodată se inserează importanța valorilor, a demnității prezenței artistului pe scenă și în afara ei. În cadrul evenimentului de lansare, maestrul a declarant: „Sunt bucuros că această carte a ieșit. Pot să declar că am fost foarte sincer în carte. Am spus lucruri care trebuiau să se știe, și bune și rele. Cartea este tabloul unei societății care cuprinde multe amănunte”. Tot în cadrul acestui eveniment, Ilie Stepan a susținut un concert inedit cu muzică jazz, rock, dar si clasică. Volumul a apărut cu sprijinul SAI Erste Asset Management S.A. și poate fi gasit in colecția „Ego-Grafii” a Editurii Polirom. Evenimentul a fost prezentat de Dragoș Neacșu și Mircea Mihăieș, iar intrarea a fost liberă în limita locurilor disponibile.

Share Now