“La taifas cu cronicarii Timişoarei”
Articol scris de Lorena Gemene, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism
Joi, 17 mai 2018, de la ora 18:00 a avut loc lansarea cărţii „La taifas cu cronicarii Timișoarei”, de Ovidiu Forai, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” a Universității de Vest. Moderatorul evenimentului a fost Daniel Vighi, prozator, eseist, publicist român contemporan și profesor universitar în cadrul Universității de Vest. Despre acest volum au vorbit Viorel Marineasa și Dan Ciubotaru, fiecare dintre ei relatând textele valoroase din domeniul istoriei referitoare la această localitate, dar și câțiva cronicari.
Ovidiu Forai este colaborator la săptămânalul „Focus Vest” și a publicat: „Povestiri din mondo -sport (1999), „Croazieră pe planeta fotbal” (2002), „Istorie și analiză” ( 2002), „Viața ca o tablă de șah” ( 2008), „Un castel cu vinuri vechi” (2009), „Biserica Sfântul Gheorghe” (2015). Scriitorul a stat de vorbă pentru interviuri cu 17 cronicari despre istoria Timișoarei şi crede că este posibil să apară și un al doilea volum. „Am dorit o discuție despre istorie și despre cei care o transmit urmașilor prin cărți, emisiuni radiofonice și studii academice”, a mărturisit autorul.
„Cartea aceasta este expresia unei conturări ai comunității noastre, o carte de discuții cu istoricii Banatului care duc mai departe Cronica orașului Timișoara”, a subliniat Daniel Vighi.
La rândul său, Viorel Marineasa a subliniat că „practica de jurnalist a lui Ovidiu a fost de bună calitate și se observă foarte bine că pe lângă inginerie a studiat temeinic istoria. Această lucrare începe cu împrejurările în care a luat interviul şi câteva considerații despre personalitatea fiecăruia, unde face portrete absolut memorabile. Oamenii pe care i-a ales din generații diferite, au abordări diferite ale istoriei. Aproximativ toți au fost intrebați de unde este pasiunea lor pentru istorie și răspunsurile sunt interesante de fiecare dată. De asemenea, sub o formă atentă întreabă pe fiecare ce este istoria, cum decurge munca de cercetare a fiecăruia, care este specificul cercetării activităților personale, cum este raportul dintre istoria Banatului și cea națională. Nu a lipsit nici discuția despre educația prin manualele de istorie.”
La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe acordate de autor.