Irina Margareta Nistor, la Conferinţele UVT

Articol de Ionela Lavinia Obreja, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism

UVT a găzduit miercuri, 22 noiembrie, conferința „Business și cinematografie.” Evenimentul a fost sponsorizat de BCR și s-a ținut în incinta universității, în sala A01, între orele 18-20. Invitata specială a fost doamna Irina Margareta Nistor, critic și translator de film, personalitate marcantă în lumea cinematografiei. Cunoscută ca „vocea” filmelor din perioada comunistă, ea a discutat despre problema finanțării filmelor românești. Până în 1989, producția acestora era susținută „exclusiv de stat.” După Revoluție, însă, lucrurile s-au schimbat radical.

Irina Margareta Nistor a menționat că „e foarte important dacă s-ar face” mai multe programe de „împrumuturi oferite de bănci pentru producția de filme.” Producătorii au sarcina de a găsi fondurile necesare realizării peliculelor. „În România, sistemul de finanțare e complicat”, de aceea „producțiile românești nu sunt preluate prea des în cinematografe.” Cele care sunt preluate sunt difuzate la ore la care foarte puțină lume reușește să ajungă. Peliculele realizate în România ajung să fie difuzate mai mult în străinătate. Filmele devin astfel „cel mai bun pașaport.” Copiii nu au posibilitatea de a vedea animații românești. Unele noi nu se creează, iar cele vechi nu au fost lansate pe DVD din cauza costurilor ridicate. Irina Margareta Nistor mărturisește că i se pare „nefiresc faptul că, după atâția ani, în școli nu există măcar o materie opțională de cinema.” Și-a exprimat deschis îngrijorarea că generațiile viitoare nu vor mai recunoaște nume celebre de regizori și actori, că filmele clasice nu vor mai fi vizionate, că o parte importantă a istoriei omenești se va pierde.

Conferința de „Business și cinematografie” s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și fotografii. Invitata specială plănuiește să realizeze de Crăciun un film care poate fi urmărit de nevăzători, căci „toate filmele ar trebui adaptate pentru nevăzători și surdo-muți.”

Share Now