Acasa · Contact · Admitere · Finalizarea studiilor

Reprezentanţii S.R.I. la Universitatea de Vest din Timişoara: „Suntem o armată de intelligence care se bazează pe dezvoltarea minţii”

Articol de Dragana HARABAGIU, studentă în anul II la Masteratul de Mass-media şi relaţii publice

Aula Magna „Ioan Curea” a Universităţii de Vest din Timişoara a fost luni, 4 aprilie, gazda PREZENTĂRII INTELLITECH CU ŞI DESPRE SRI. Prezenţa reprezentanţiilor SRI într-una din universităţile bănăţene coincide cu împlinirea a 26 de ani de activitate a Serviciului Român de Informaţii.

SRI — trei majuscule care au reuşit să transforme Aula UVT-ului într-un loc neîncăpător. Trei majuscule care au făcut ca „iarba să crească într-o zi de luni” şi care au detronat orice altă activitate pe care studenţii/masteranzii o aveau planificată pentru ora 17:00. Nimic nu părea să aibă o importanţă mai mare, iar aşteptarea, ca cineva să ia cuvântul, făcea auditoriul să verifice ora la fiecare secundă. Publicul aştepta un răspuns fie despre atacurile teroriste de la Paris, Bruxelles ori despre care ar fi condiţiile de îndeplinit pentru a deveni unul de-al lor.

Agonia aşteptării a cunoscut sfârşitul în momentul în care unul din reprezentanţii SRI a luat cuvântul. Spunea el: „principala noastră preocupare constă în asigurarea liniştii în viaţa de zi cu zi. În spatele acestei linişti, a stării de normalitate, cineva munceşte. E o luptă care presupune sacrificii şi în care ar trebui să ne implicăm cât mai mulţi. Suntem o armată intelligence care se bazează pe dezvoltarea minţii”. Referitor la aderarea în structurile Serviciului Român de Informaţii, acesta a subliniat: „universul carierei vă este deschis. În funcţie de unde vă regăsiţi, veţi găsi culmile succesului. Nu este imposibil de ajuns în SRI, nu suntem supraoameni. Nu veţi fi bogaţi, dar veţi avea un trai decent, un trai modest peste media locuitorilor. Prin urmare, dacă printre calităţile voastre se numără patriotismul, onoarea, cu siguranţă, vă veţi găsi printre colegii noştri”.

Lucrurile începeau să devină tot mai clare în momentul în care un specialist din cadrul resurselor umane a încercat să răspundă la întrebarea: cine suntem noi?. Ei bine, „noi, SRI, la nivel internaţional, suntem un serviciu de informaţii la fel ca FBI. La nivel naţional însă, SRI este serviciul care apără ţara de două mari ameninţări: interne (corupţie, evaziune fiscală) şi externe (grupuri separatiste). Suntem cei care culegem informaţii, le analizăm, iar, în funcţie de rezultatele obţinute, aceste informaţii ajung la beneficiari (la Preşedintele României, la prefecţi, primari etc.)… Niciuna din activităţile noastre nu ar fi fost posibilă fără oameni (experţi din toate domeniile). Cu toţii suntem uniţi într-un scop comun”.

Satisfacţia celor prezenţi la eveniment a fost cu atât mai mare în momentul în care au aflat că cineva, asemenea lor, a plecat de pe băncile facultăţii şi a reuşit să facă o carieră în cadrul SRI: „Acum câţiva ani eram şi eu ca voi. Când am terminat facultatea, eram stăpână pe cunoştinţele dobândite, dar aveam nevoie de cineva care să valorifice aceste cunoştinţe… Responsabilitatea noastră e legată de culegerea informaţiilor şi conexarea acestora. Dacă nu putem conexa informaţiile, degeaba le avem. Aici, nu avem încredere decât în Dumnezeu. Noi îi verificăm pe alţii, iar alţii ne verifică pe noi. Aceasta este o vorbă de-a noastă”, spunea Crina — specialist în IT în cadrul SRI.

La final, cu toată informaţia obţinută, studenţii au putut adresa întrebări, printre care: „Putem ieşi sau nu din SRI?”, „Ce studii trebuie să absolvim pentru a putea adera la structurile SRI?” etc.