Acasa · Contact · Admitere · Finalizarea studiilor

Lansare de carte în cadrul Bookfest Timişoara. „Sever Bocu: Strategii publicistice şi geopolitice” — Lucian-Vasile SZABO

Articol de Dragana HARABAGIU, studentă în anul II la Masteratul de Mass-media şi relaţii publice

Volumul „Sever Bocu: Strategii publicistice şi geopolitice” a fost lansat joi, 31 martie, de Lucian-Vasile Szabo, la Centrul Regional de Afaceri — CRAFT, cu ocazia celei de-a cincea ediţii a Salonului de Carte Bookfest Timişoara.

În prima zi a Bookfest, studenţii, masteranzii şi profesorii au renunţat la sălile de cursuri pentru a-i fi alături profesorului/colegului de catedră, Lucian-Vasile Szabo, într-o zi importantă pentru acesta — lansarea de carte ce-l aduce în prim-plan pe Sever Bocu, una dintre personalităţile marcante ale Banatului.

Prezent în cadrul evenimentului, Cornel Ungureanu (profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, critic şi istoric literar) a punctat câteva chestiuni legate de importanţa acordată lui Sever Bocu. Spunea el: „cu Sever Bocu începe Timişoara. Un luptător pentru înţelegerea Banatului cum puţini au fost. Un mare om politic, o personalitate definitorie pentru felul în care s-a întemeiat istoria românească. El a fost cel care a luptat pentru ideea naţională într-un moment în care aceasta a fost asasinată”. În ceea ce-l priveşte pe autorul cărţii „Sever Bocu: Strategii publicistice şi geopolitice”, istoricul literar are numai cuvinte de laudă: „educaţia intelectuală a lui Lucian-Vasile Szabo este nu numai de jurnalist, ci şi de prozator, de om care ştie să realizeze un portret. Autorul nu insistă asupra unui spirit rebel, ci asupra unui constructor. Importanţa cărţii sale este dată de întoarcerea la publicaţii uitate sau văzute numai într-un număr sau altul”.

Tot de numele lui Sever Bocu se leagă şi muzeul presei din Jimbolia, „singurul care funcţionează în România” — după cum a ţinut să precizeze Viorel Marineasa (prozator, eseist, publicist, editor), prezent şi el în cadrul evenimentului de la Bookfest. Despre carte, editorul a punctat următorul lucru: „Este un volum complet şi complex ce cuprinde toate realizările şi toată tragedia vieţii lui Sever Bocu. Lucian-Vasile Szabo a subliniat foarte bine calităţile jurnalistului, a politicianului etc”.

În faţa auditoriului, vizibil emoţionat, Lucian-Vasile Szabo a dat câteva informaţii despre cum a luat naştere acest proiect: „Este o carte stranie şi pentru mine.  A fost scrisă în perioada în care voiam să iau o pauză de la alte proiecte. Primul lucru pe care a trebuit să-l fac a fost să separ informaţia de poveste… Lucrurile adevărate le-am aflat din presă, dar şi de la oameni precum Cornel Ungureanu, Viorel Marineasa, Daniel Vighi”.

La final, scriitorul şi-a răsplătit auditoriul împărţind autografe şi fotografiindu-se cu acesta.