Acasa · Contact · Admitere · Finalizarea studiilor

StudentFest 2015. Festival de artă şi cultură studenţească

 

Interviu realizat de Ioana Tudosi, studentă în anul II la specializarea Jurnalism

În perioada 7-16 mai are loc a 23-a ediţie a festivalului StudentFest. Tema de anul acesta este Conflict. „Pentru cei care nu ştiu, StudentFest a fost iniţial un proiect care să îmcurajeze libertatea de exprimare, care a luat amploare până în prezent şi care a avut loc pentru prima dată în anul 1992”, spune Andrada Lascău, coordonatoarea atelierului de dans, organizator în cadrul OSUT şi care ne-a oferit mai multe informații despre festival. Proiectul este realizat şi susţinut de OSUT – Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara.

 În ce constă StudentFest anul acesta?

Anul acesta StudentFest se va desfăşura pe parcursul a 10 zile în care fiecare coordonator va avea grijă de echipa sa, de tinerii care s-au înscris în acest festival şi care vor realiza ceea ce îşi doresc în atelierele noastre. La sfârşitul acestor zile participanţii vor avea prilejul de a arăta tuturor creaţiile proprii.

Câte ateliere are anul acesta StudentFest?

Sunt 14 ateliere în care tinerii doritori se vor putea înscrie: atelierul de arhitectură, arte stradale, artă video, ceramică, dans, grafică, literatură, design vestimentar, muzică, pictură, fotografie, publicitate, sculptură, teatru. În spatele fiecărui atelier stă câte un coordonator.

Care sunt oportunităţile pe care le pot aveai cei care participă la festival?

StudentFest porneşte de la ideea în care dacă un tânăr cu un anumit talent doreşte să se promoveze sau să facă performanţă atunci noi îl ajutăm. Fie că este la început şi vrea să înveţe ceea ce îi place, fie că are deja aptitudini, noi îl vom ajuta să se facă auzit şi cunoscut prin diferite evenimente.

Ştiu că eşti coordonatoarea atelierului de dans. Ce presupune acesta?

Atelierul de dans se împarte în workshop-uri deschise şi workshop-uri închise. În cele închise sunt incluşi doar cei care s-au înscris şi vor să înveţe sau să facă performanţă într-un anumit stil de dans, iar cele deschise vizează toate persoanele care vor lua parte la eveniment. De asemenea, participanţii vor fi nevoiţi să înveţe trei stiluri de dans: hip-hop, balet şi dans de societate.

Care este cel mai iubit şi totodată cel mai ales stil de dans de către participanţi?

Acest lucru diferă în funcţie de fiecare participant, însă cei mai mulţi au dorit să danseze şi s-au şi înscris la dansul hip-hop, deoarece este mai dinamic. În ceea ce priveşte baletul aceştia au fost destul de speriaţi probabil de o coregrafie mai severă şi de aceea s-au înscris foarte puţini. Dar pentru a face lucrurile mai plăcute şi mai uşoare am decis să îmbinăm baletul clasic cu dansul contemporan.

Pe site-ul evenimentului se menţionează faptul că după 7 zile de muncă în domeniul ales, creaţiile participanţilor vor fi promovate. În ce constă această promovare?

În cadrul atelierului de dans această promovare va avea loc în 15 mai printr-un spectacol. La acest specatcol vor participa mai mule trupe de dans profesioniste, dansatori profesionişti, dar şi cei înscrişi la acest atelier, unde vor putea fi văzuţi de întreaga lume.

Care profesionişti sau trupe de dans vor participa?

Vor participa trupele de dans din Timişoara – White Steps, Ultimate Style Dance School, Salsa With Attitude şi Clubul Magnum, club de dans sportiv.

Aceştia au participat şi anul trecut în cadrul acestui eveniment?

Da, deoarece avem parteneriate cu aceste cluburi de dans şi suntem familiarizaţi cu ei, colaborăm foarte bine şi de aceea am decis să îi invităm şi anul acesta.

Câţi studenţi s-au înscris anul acesta la StudentFest comparativ cu anul precedent?

În acest an numărul studenţilor a crescut, atelierul de dans având 55 de participanţi faţă de anul trecut când am avut doar 30, iar la întreg nivelul festivalului sunt peste 200 de studenţi înscrişi cu care am şi rămas.

Ce aduce StudentFest în plus anul acesta?

De data aceasta, fiecare secţiune va avea prilejul de avea nişte evenimete deschise la care poate participa şi publicul, iar noi cei de la dans am propus acele workshop-uri deschise în care vom avea pentru toţi doritorii dansuri de hip-hop (fiind şi cele mai îndrăgite), electro şi zumba unde publicul se poate alătura nouă în paşi simpli de dans.

Care a fost motivul pentru care aţi ales tema „Conflict”?

În fiecare an noi, studenţii din OSUT, stabilim o anumită temă sau o anumită problemă care vizează întreaga populaţie. De exemplu, anul trecut am ales tema „Impact”, o temă care a fost pentru prima dată propusă şi auzită în cadrul acestui festival, fiind ceva unic. Iar acum am ales „Conflict” din cauza faptului că tot mai mulţi oameni sunt în conflict unii cu alţii sau chiar cu ei înşişi.

Credeţi că acest semnal de alarmă se va face auzit şi înţeles?

Noi – OSUT – am decis ca oamenii să vadă şi modul nostru de gândire şi să transpunem în practică ideea noastră. Astfel am decis să tragem acest semnal de alarmă în care lumea şi mai ales tinerii să îşi descarce emoţiile negative în ceva constructiv, cum ar fi arta în diferitele ei forme. Sperăm ca cei mai mulţi să găsească partea pozitivă.

Spune-mi trei principii pe care se bazează organizatorii acestui proiect.

Lucrurile sunt simple şi foarte bine definite. Noi lucrăm doar pe baza seriozităţii, respectului reciproc şi a muncii în echipă.

Este vreo surpriză pe care o pregăteşte atelierul de dans?

Ne-am propus să ne „jucăm puţin cu focul” şi anume să avem câteva momente de spectacol cu jocuri de foc mult mai bine pregătite față de anul trecut. Pe lângă jocurile de foc va mai fi şi un flash mob surpriză pregătit pentru public, iar tot ce pot spune este că va avea loc în 9 mai în Piaţa Victoriei.

Care sunt coregrafii pentru cele trei stiluri de dans menţionate mai sus? Sunt coregrafi profesionişti?

Da, coregrafii sunt persoane profesioniste şi cunoscute în Timşoara. Pe parte de balet se va ocupa domnişoara Cristina Faur,  de hip-hop domnul Călin Talpoş şi nu în ultimul rând de dansul de societate se va ocupa  Francis Craia de la clubul de dans Salsa With Attitude împreună cu soţia sa, Ana Craia.

Ai dori să mai adaugi ceva?

Pentru cei care doresc să participe sau doar să vizioneze spectacolul nostru îi rugăm să fie cât mai atenţi la programul afişat pe site-ul www.studentfest.ro şi îi aşteptăm cu drag.