Acasa · Contact · Admitere · Finalizarea studiilor

Vrei să fii student internaţional? ESN are grijă de tine

Interviu realizat de Aura Drăgănesc, studentă în anul II la specializarea Jurnalism

Erasmus Student Network (ESN) este o organizaţie non-profit realizată de studenţi pentru a ajuta studenţi. Principalul său scop este acela da a-i familiariza pe cursanţii internaţionali cu noua casă oferită de programul de studii Erasmus+. George Apostolescu, preşedintele secţiunii locale ESN Timişoara ne-a oferit mai multe detalii despre acest subiect.

ESN este cea mai mare organizaţie prin care li se oferă suport studenţilor internaţionali. În ce constă ajutorul oferit?

Ajutorul oferit constă în sprijinul integrării lor in mediul academic şi de asemenea în mediul social. De la sosirea la aeroport şi până la localizarea universității, aceştia sunt îndrumaţii de voluntarii ESN.

Prgramul Erasmus+ este sprijinit şi finanţat de Uniunea Europeană. Care sunt beneficiile oferite de UE membrilor organizaţiei?

Dacă te referi la vreun sprijin financiar răspunsul este nu. Noi nu primim niciun beneficiu de la Uniunea Europeană, este voluntariat. Motivaţia şi satisfacţia că ajutăm sunt principalii factori de câştig, dar şi experienţa de voluntariat care este catalogată ca practică.

Care este feedback-ul oferit de studenţii Erasmus la activităţile ESN?

În general feedback-ul este bun, deşi ca să fiu sincer sunt unele activităţi care nu sunt pe gustul lor sau poate nu este momentul oportun când le organizăm. De cele mai multe ori ei sunt încântaţi şi se implică cu plăcere în activităţile oferite de ESN. De aceea si numele ESN a ajuns să fie cunoscut pe plan European de către toţi cei care au fost în Erasmus şi mai ales de cei care merg.

Party-urile sunt cele mai „aşteptate” evenimente. Este dificil să le organizaţi într-o manieră responsabilă?

Nu, nu este dificil. Party-urile sunt evenimente deschise publicului larg, sub egida ESN-ului, unele dintre ele realizate special pentru ei. Desigur, pot exista evenimente neplăcute. Dar, avem şi aceste petreceri “responsabile” în care noi prevenim consumul de alcool. Activităţi responsabile mai sunt şi la marile evenimente, având parteneriate cu Love Plus, de exemplu la Halloween in Transylvania sau la celebra excursie de la Vama Veche unde împărţim prezervative gratuite.

În România sunt 8 secțiuni ESN. Cum s-a remarcat ESN Timişoara în comparaţie cu celelalte secţiuni locale?

ESN Timişoara s-a remarcat foarte bine. În primul rând datorită proiectului “Un Mărţişor pentru o Carte”, pe care l-am înfiinţat încă din primul an, cu care am câştigat pe plan internaţional premiul “StarAwards” pentru cel mai bun proiect. Evident, că în prezent au început şi celelalte secțiuni din România să facă acest work-shop cu mărţişoare.

Board-ul naţional este la Bucureşti. În ceea ce priveşte activităţile locale, acestea sunt stabilite sau influenţate de sediul central?

Sediul naţional, care este compus practic din aceeaşi membri ca şi board-ul local, se ocupă de vizibilitatea la nivel internaţional a României, precum şi de evenimentele naţionale. De exemplu, Responsible Party, care se desfăşoară în acelaşi timp peste tot sau Halloween in Transylvania sau excursia la Vama Veche. Evenimente coordonate de noi, dar sub egida ESN România.

Ce înseamnă ESN la nivel internţional?

O organizaţie care se ocupă de studenţii Erasmus, de tot ceea ce înseamnă Erasmus+. De asemenea, este cea mai mare organizaţie de studenţi din Europa, însumând aproape 13.900 de voluntari şi 470 de secţiuni.

Sediul central este la Bruxelles. Care sunt şansele unui voluntar din ESN Timişoara să ajungă acolo?

La Bruxelles este “Casa ESN” unde stau cei care sunt în conducerea ESN internaţional. Orice voluntar ESN este binevenit acolo, trebuie doar să anunţi că eşti în trecere sau vrei să vizitezi şi poţi să stai în acea vestită casă ESN, gratuit!

Ce înseamnă “Casa ESN”?

Este vorba de o casă în adevăratul sens al cuvântului, locuinţa voluntarilor din board-ul internaţional. De acolo se coordoneză tot ceea ce înseamnă ESN, toate proiectele şi tot ceea ce se întamplă cu studenţii din mobilitatea internaţională Erasmus+.

Nu este tocmai uşor să deţii funcţia de preşedinte în cadrul unei organizaţii. Cum reuşiţi să coordonaţi activităţile şi voluntarii încât să iasă totul conform planurilor?

Cu calm, cu linişte, cu pasiune, cu dăruire şi cu o bună organizare a timpului.

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care vă ciocniţi?

Pe plan local din punctul meu de vedere problemele pot apărea în fiecare zi, începând de la cele create de studenţii Erasmus şi apoi diverse conflicte care pot apărea în urma unor nereuşite, unor mici conflicte care trebuie gestionate.

Erasmus+ înseamnă un schimb de experienţă şi multiculturalitate. În opinia dumneavoastră, ce impact au toate acestea asupra studenţilor internaţionali?

Foarte mare! Un impact foarte mare pentru că acest program ajută şi sprijină multiculturalitatea. Are un rol foarte important în sensul că studenţii ajung să cunoască studenţi. Atât din punct de vedere cultural, social, cat şi emoţional. Este o foarte bună coagulare.

România este o ţară specială şi diferită oarecum in ceea ce priveşte tradiţiile şi obiceiurile. Care este reacţia studenţilor internaţionali la întâlnirea cu populaţia şi cultura românească?

Este ceva nou pentru ei, pornind în primul rând, după parerea mea de la partea religioasă, în sensul că ei vin într-o ţară majoritar ortodoxă. Este exact acelaşi lucru pentru noi dacă am merge într-o ţară musulmană şi am rămâne impresionaţi de ceea ce am vedea acolo. În plus, este vorba şi de peisaje, ei călătoresc foarte mult, caută tot ceea ce este frumos şi deosebit. De exemplu, Halloween în Transylvania. Ei ştiu dinainte de “vestitul” Dracula.